ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ "ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ"

 

- Στα Κέντρα Ημέρας εφαρμόζονται ψυχοκοινωνικά προγράμματα που παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, έχουν στόχο τη ψυχοκοινωνική αποκατάσταση  των συμμετεχόντων, μέσα από την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη διατήρηση των δεξιοτήτων και των επικοινωνιακών ικανοτήτων τους για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αποτελούν κοινοτικές δομές, οι οποίες διασφαλίζουν, μέσω της «προσομοίωσης»,  τη διασύνδεση με το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. 

- Το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης», δομή της αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΕΨΥΚΑ) δραστηριοποιείται στο Νομό Δράμας από τον Μάρτιο του 2005 παρέχοντας υπηρεσίες σε 38 ωφελούμενους.

- Σκοπός του είναι η παραμονή στην κοινότητα του ατόμου που ωφελείται των υπηρεσιών του και η αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησής του.

- Ταυτόχρονα συνεργάζεται με την κοινότητα πραγματοποιώντας παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας και καταπολέμησης των προκαταλήψεων και του στίγματος της ψυχικής ασθένειας.

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ 

- Σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές,  που διαμένουν στο Ν. Δράμας.

- Στις οικογένειες των άμεσα ωφελούμενων, τις οποίες εντάσσει στις παρεμβάσεις του, είτε ως αποδέκτες των υπηρεσιών του (ιδιαίτερα με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσής τους) είτε ως θεραπευτικούς και αποκαταστασιακούς πόρους.

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

- Οι ωφελούμενοι παραπέμπονται στο Κέντρο Ημέρας από άλλες μονάδες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, υπηρεσίες υγείας ασφαλιστικών φορέων, κοινωνικές υπηρεσίες οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδιώτες ιατρούς. 

- Επίσης υπάρχει και η περίπτωση της αυτοαναφοράς.

 

ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

- Οι παρεχόμενες υπηρεσίες σχεδιάζονται από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο και την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα (το σύνολο των εργαζομένων στο Κέντρο Ημέρας). 

 Επιστημονικά Υπεύθυνη - Ψυχολόγος

 Ψυχολόγος

 Κοινωνικοί λειτουργοί

 Εκπαιδευτικοί Ανάπτυξης Δεξιοτήτων

 Οδηγός 

 Φροντίστρια χώρου

- Η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα αξιολογεί τα αιτήματα και τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων,  εκτιμά την καταλληλότητα του πλαισίου για τον ενδιαφερόμενο και θέτει τους όρους συνεργασίας μαζί του και με όποιον άλλο θεωρείται σκόπιμο να εμπλέκεται στις διαδικασίες.

 

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Το Κέντρο Ημέρας επιδιώκει την επίτευξη του σκοπού του μέσα από την ενεργοποίηση κατάλληλων παρεμβάσεων σε ατομικό, ομαδικό επίπεδο εντός ή εκτός των χώρων του Κέντρου Ημέρας όπως:

 

- Διάγνωστική εκτίμηση, θεραπεία και παρακολούθηση 

- Θεραπευτική- συμβουλευτική υποστήριξη.

- Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις.

- Ομαδικές θεραπευτικές δραστηριότητες

- Εναλλακτικές θεραπευτικές δραστηριότητες έκφρασης μέσω τέχνης (θεάτρου, εικαστικών)

- Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εξόδους (οργανωμένες εκδρομές με 9θέσιο λεωφορείο)

- Συμβολευτική υποστήριξη, ψυχοεκπαίδευση και ενημέρωση των φροντιστών

- Υπηρεσίες παρακολούθησης φαρμακευτικής αγωγής

- Κατ’ οίκον παρέμβαση για την αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων

- Διασύνδεση με την κοινότητα (Βοήθεια στο σπίτι, κέντρα ψυχικής υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, κέντρα υγείας κ. α.)

 

Όλες οι παροχές του Κέντρου Ημέρας είναι δωρεάν.

 

Μέσα από την συμμετοχή των ασθενών στα θεραπευτικά προγράμματα της δομής παρατηρείται βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μέσω της ενίσχυσης της αυτονομίας και της κοινωνικής τους επανένταξης. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ύφεση των συμπτωμάτων και απουσία υποτροπών. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η μείωση της επιβάρυνσης των οικογενειών/φροντιστών και η ενίσχυση του ρόλου τους στην πορεία του ασθενούς.


Διεύθυνση: Αβδήρων & Μακρή, Δράμα, Τ.Κ. 661 00

Τηλέφωνο: 25210 46330

Fax: 25210 46376

 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανακοινώσεις/Προκηρύξεις


Αρχική

Επικοινωνία