Εκδηλώσεις/Δράσεις

Εκδηλώσεις/Δράσεις (126)

10 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ξενώνας Ίρις και Γ’ Β.Ν.Υ. Οικοτροφείο Γλαύκη

Ο Ξενώνας «Ίρις» και το Γ’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ «Γλαύκη», σε συνεργασία με τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Υγείας και ΚΕΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, συνδιοργάνωσαν δράση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν την Ψυχική Υγεία. Παρά τις καιρικές αντιξοότητες και την αναβολή της δράσης για την 18-10-2021, το μήνυμα ήταν ηχηρό, ενώ η παρουσία του κόσμου, το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν και οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα, συνέβαλαν στο να θεωρούμε το στόχο πετυχημένο.

Ο στόχος, δεν ήταν άλλος από την αναγωγή της ψυχικής υγείας ως ένα μείζον θέμα, που μας αφορά όλους. Η αναζήτηση βοήθειας όταν απαιτείται, η ενίσχυση συνθηκών που διαφυλάσσουν την ψυχική ισορροπία, η φροντίδα εαυτού στην καθημερινότητα, η σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων ήταν λίγα από τα θέματα που συζήτησαν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε έντυπο υλικό, σχετιζόμενο με την ψυχική ανθεκτικότητα, την σημασία της, τους παράγοντες που την επηρεάζουν αλλά και πως θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να φροντίσει να την ενισχύσει. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες το άτομο αποκτά  την ικανότητα να δει πέρα από τα ενδεχόμενα προβλήματα της ζωής, να διαχειριστεί το άγχος του, τη λύπη, τον πόνο ή το θυμό του, αποτελεσματικότερα και να αναζητήσει μηχανισμούς που θα το βοηθήσουν να εξελιχθεί και να είναι λειτουργικό σωματικά και ψυχολογικά.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ενημέρωση γύρω από τις υπηρεσίες, τις δομές και την προσφορά του φορέα (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α), αλλά και την στήριξη που δίνει την δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας τόσο με την συμμετοχή του στην γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, όσο και με την πρωτοβουλία της δωρεάν διαδικτυακής υπηρεσίας ψυχοθεραπείας – συμβουλευτικής, «Κανείς μόνος στη Πανδημία» . Τέλος, μετά την ενημέρωση μπορούσε ο καθένας να πάρει μαζί του, ένα από τα δεκάδες μηνύματα που ετοιμάστηκαν σε συνεργασία με τους φιλοξενούμενους των δομών, εστιάζοντας στην αισιοδοξία, την αγάπη εαυτού, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, την αλληλεγγύη και την αυτοφροντίδα.

Ακολουθούν φωτογραφίες
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, έρχεται φέτος σε μια στιγμή που η καθημερινή μας ζωή έχει αλλάξει σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.
Η επένδυση σε προγράμματα ψυχικής υγείας που θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους χρήστες και μια πιο προσιτή υγειονομική περίθαλψη, είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ. Άλλωστε και ο στόχος της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας φέτος είναι η αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία.
Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομών Κοζάνης – Γρεβενών και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από το Ε.Π. "Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020" Υπηρεσίες Κατ'οίκον Νοσηλείας και Παιδοψυχιατρικές Υπηρεσίες, ανταποκρινόμενοι πάντα στις ανάγκες που προκύπτουν, συνετέλεσαν στην προάσπιση της ψυχικής υγείας με την εθελοντική τους δράση μέσω της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 και όντας στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη με κάθε δυνατό μέσο (τηλεφωνικές συνεδρίες, τηλεδιασκέψεις). Επίσης, το τελευταίο διάστημα παρέχεται και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας σε συνεργασία με φορείς της ομοσπονδίας ΑΡΓΩ.
Στα πλαίσια των ανωτέρω, διοργανώνεται διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: “Ψυχική Υγεία για όλους στον καιρό της πανδημίας”, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 και ώρα έναρξης 9:00 π.μ.
Σύνδεσμος παρακολούθησης μέσω zoom:
Meeting ID: 859 9275 7146
Passcode: 943051

Οι φιλοξενούμενοι των Προστατευόμενων Διαμερισμάτων Θεσσαλονίκης της ΕΨΥΚΑ, με αμείωτο ενδιαφέρον καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μεγάλη ποσότητα πλαστικών καπακιών, στα πλαίσια διαχωρισμού βέβαια και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών της καθημερινότητάς τους, δείχνοντας ευαισθησία και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιθυμώντας την συνεχή υποστήριξη του έργου του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Πέλλας παρέδωσαν στον Σύλλογο, και φέτος, τα πλαστικά καπάκια που συγκέντρωσαν, για την εξασφάλιση αναπηρικών αμαξιδίων. Ήδη, το 2020 ο Σύλλογος πρόσφερε 82 αναπηρικά είδη σε ανασφάλιστους και άπορους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η προσπάθεια μας συνεχίζεται, με στόχο ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικών καπακιών...


Ακολουθούν φωτογραφίες

Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 05:34

Υποδεχόμενοι το ελπιδοφόρο...2021

Γράφτηκε από

Την καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας, πραγματοποίησαν όλες οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας  της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου  και του Γενικού Διευθυντή, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα και προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της Δημόσιας Υγείας κατά της διασποράς της πανδημίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σ΄ένα εορταστικό κλίμα αγάπης και αισιοδοξίας με γνώμονα την ατομική ευθύνη και προτεραιότητα τη φροντίδα για το συνάνθρωπο. Εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι της κάθε Δομής,  τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο που διατηρείται και μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά «έκοψαν» την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους ανταλλάσσοντας ευχές για καλοτυχία και καλοχρονιά!

Το τυχερό νόμισμα «το γούρι» όπως συνηθίζεται να λέγεται, ειδικά φέτος, συμβόλιζε την ελπίδα, το μήνυμα ζωής  που θα κληροδοτήσουμε από τη χρονιά που πέρασε.

Η ιδιαίτερη, από άλλοτε εκδήλωση, ολοκληρώθηκε από μελωδικούς ήχους τραγουδιών με μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας ακόμη και ποιητικές απαγγελίες φιλοξενουμένων, οι οποίοι ανέδειξαν τη συνάντηση, τονίζοντας τη συνήθεια ενός λαού που ξέρει να στηρίζει τις παραδόσεις του, εν καιρώ πανδημίας, με Υπομονή και Επιμονή!

Το Δ.Σ, οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. εύχονται: Υγιές, δημιουργικό και ελπιδοφόρο το 2021.

Καλή Χρονιά σε όλους!

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας μας με το δήμο Κορδελιού - Ευόσμου αλλά και με φάρο την προσφορά και την αλληλεγγύη, η διοίκηση της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι των δομών Ξενώνα «Ίρις» και Γ’ Οικοτροφείου «Γλαύκη», συμμετείχαν στη δράση ευαισθητοποίησης και ανακύκλωσης για καλό σκοπό Δώσε αξία στα καπάκια σου, που διοργανώνει η κοινότητα Ευόσμου σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου αλλά και στη δράση του δήμου με σύνθημα «Πασχαλινό τραπέζι για όλους» όπου συλλέγονται τρόφιμα για οικογένειες ανέργων, μονογονεϊκές, Αμ.Ε.Α και ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες. Τα τρόφιμα και τα καπάκια παραδόθηκαν παρουσία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ, κυρίας Φωτεινής Πεσματζόγλου Δεβετζή.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σαν φορέας, αλλά και ως μέρος του έργου ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, είναι πάντα ξεκάθαρη η στάση μας, ότι η προσφορά στο συνάνθρωπο αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την ευημερία των κοινωνιών και έχει πάντα αμφίδρομο χαρακτήρα. Μέσα από την εργασία μας με τους φιλοξενούμενους των δομών, μας είναι διακριτό πως όσο σημαντικό είναι για κάποιον η στέγη, τα χρήματα, η κάλυψη αναγκών, τόσο σημαντικό είναι και το συναίσθημα ότι κάποιος με σκέφτηκε και με νοιάστηκε. Και ακριβώς αυτό το συναίσθημα είναι που θέλουμε να μοιράσουμε και να επικοινωνήσουμε στους συνανθρώπους μας.

Το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι των δομών Ξενώνα «Ίρις» και Γ’ Οικοτροφείου Γλαύκη, εύχονται σε όλους Καλό Πάσχα γεμάτο αγάπη, αισιοδοξία και υγεία.
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 08:53

Εμβολιαζόμαστε, παραμένουμε Υγιείς και Ασφαλείς!

Γράφτηκε από
Σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και των εργαζόμενων της ΕΨΥΚΑ με το εμβόλιο κατά της COVID-19, με τη συνεργασία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, οι οποίες έχουν αναλάβει τον εμβολιασμό των φιλοξενούμενων των Μονάδων Ψυχικής Υγείας της ΕΨΥΚΑ.
O Γενικός Διευθυντής της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. κος Αναστάσιος Βενύτης ολοκληρώνοντας τον εμβολιασμό του ευχήθηκε σε όλους τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό της ΕΨΥΚΑ, "Καλή Ανοσία να έχουμε. Να παραμείνουμε Υγιείς και Ασφαλείς!".
Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 12:21

Ζώντας τη μαγεία των Χριστουγέννων!

Γράφτηκε από
Για πρώτη φορά, εν μέσω των ειδικών συνθηκών που ζούμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωναϊού, γιορτάσαμε Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά εξ' αποστάσεως για λόγους πρόληψης και ασφάλειας της υγείας όλων μας.
Με σκοπό να μην εκλείψουν τα χαμόγελα και με έντονη την επιθυμία όλων για ανταλλαγή ευχών, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου, του Γενικού Διευθυντή, της Προϊσταμένης του τμήματος Προσωπικού και των φιλοξενούμενων και εργαζόμενων, όλων των Μονάδων ψυχικής Υγείας που λειτουργεί η ΕΨΥΚΑ, ανταλλάξαμε ευχές με το άκουσμα των καλάντων από όλους, ώστε να τηρήσουμε την παράδοση των ημερών εκμεταλλευόμενοι την δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης.
Ο στόχος επετεύχθη αφήνοντας ένα κλίμα συγκινησιακό και το μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην ανθρώπινη επικοινωνία!
Το Δ.Σ., οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι των μονάδων ψυχικής υγείας της ΕΨΥΚΑ ευχόμαστε ένα υγιές και δημιουργικό έτος.

Ενδεικτικά ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από:
1. Ξενώνας"Ίρις"
2. Α' Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. "Αρσινόη"
3. Β' Ψυχ/κό Οικοτροφείο "Αγάπανθος"
4. Γ' Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. Οικοτροφείο "Γλαύκη"
5. Δ' Ψυχ/κό Οικοτροφείο "Αλκυόνη"
6. Προστατευόμενο Διαμέρισμα Δ' Ψυχ/κού Οικοτροφείου "Αλκυόνη"

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την έμπρακτη υποστήριξή της σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Στις 15 Οκτωβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χρήστος Μήττας επισκέφτηκε τις δομές Ευόσμου της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, Ξενώνα Ίρις και Γ’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ Γλαύκη, όπου και ξεναγήθηκε στους χώρους των μονάδων, ενημερώθηκε για τα θεραπευτικά προγράμματα, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και γενικότερα το έργο που επιτελεί η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α με τις δομές και τις υπηρεσίες που προσφέρει στη βόρεια Ελλάδα. Σε συνέχεια της υποστήριξης που έδειξε με την παρουσία του στην δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου από την Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, σε συνεργασία με τον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, συζητήθηκαν θέματα και προβληματισμοί που αφορούν τον χώρο της Ψυχικής Υγείας. Στα πλαίσια αυτά ο κος Μήττας πρόσφερε υγειονομικό υλικό για τους φιλοξενούμενους των δομών.

Η ευαισθητοποίηση και η προσφορά των φορέων αποτελεί αρωγό στις προσπάθειες μας με βάση τους στόχους της κοινοτικής - κοινωνικής ψυχιατρικής σε ότι αφορά την διασύνδεση και καλή συνεργασία, την ενίσχυση την θεραπευτικών προγραμμάτων και την αναγνώριση και ενσωμάτωση των φιλοξενούμενων σε μια κοινωνία που προσφέρει ίσες ευκαιρίες.
Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, τα Προστατευόμενα Διαμερίσματα της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης «ΕΨΥΚΑ», σε συνεργασία και με την στήριξη του Δήμου Συκεών - Νεαπόλεως, πραγματοποίησε δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας, όπως η ευαισθητοποίηση της κοινότητας απέναντι σε στερεοτυπικές αντιλήψεις σε ότι αφορά τη ψυχική ασθένεια, από τις 10:00 π.μ. - 13:00 μ.μ. στην συμβολή των οδών Βενιζέλου με Ίμβρου (περιοχή ρολόι) στη Νεάπολη, τηρώντας όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού Covid-19.

Τη δράση τίμησε με την παρουσία της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Συκεών κα Γενίτσαρη και η κα Βασσάρη.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 10-10-2020

Ξενώνας Ίρις και Γ’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ Γλαύκης

«Με τόσους πολλούς ανθρώπους με έλλειψη σωστής πρόσβασης σε καλής ποιότητας, κατάλληλων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, απαιτείται σήμερα να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία περισσότερο από ποτέ. Όλοι παντού μπορούν να συμμετάσχουν στην φετινή καμπάνια. Είτε έχετε παλέψει με τη δική σας ψυχική υγεία, είτε γνωρίζετε κάποιον που έχει επηρεαστεί, είτε είστε λειτουργός ψυχικής υγείας ή εάν απλά πιστεύετε ότι η επένδυση στη ψυχική υγεία είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε, κινηθείτε για την ψυχική υγεία και βοηθήστε ώστε να γίνει η φροντίδα και η υποστήριξη της ψυχικής υγείας προσβάσιμη σε όλους». Elisha London, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της United for Global Mental Health.

Οι δομές της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, Ξενώνας «Ίρις» και Γ’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ «Γλαύκη» σε συνεργασία με τον δήμο Κορδελιού-Εύοσμου, ακολουθώντας την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πραγματοποίησαν 4ημέρες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Ο φετινός στόχος ήταν να διαδοθεί το μήνυμα πως «Η Ψυχική Υγεία Μας Αφορά  Όλους» γι αυτό και χρειάζεται να επενδύσουμε σε αυτήν, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά. Μάλιστα σε μια περίοδο που όλοι βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοιού,  είναι πιο φανερό από ποτέ η αναγκαιότητα ύπαρξης ολοκληρωμένων, ποιοτικών και εύκολα προσιτών αντίστοιχων υπηρεσιών για όλους, τόσο σε ότι αφορά την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας όσο και για την αντιμετώπιση των ψυχικών δυσκολιών.

Πραγματοποιήθηκε εικαστική έκθεση με 23 έργα των φιλοξενούμενων των δομών και ένα ομαδικό, από τις 07/10 έως τις 10/10 στο Πολιτιστικό Κέντρο Εύοσμου. Η τέχνη έτσι κι αλλιώς αποτελεί μια ιδιαίτερη έκφραση των ψυχικών χαρακτηριστικών των καλλιτεχνών, μια δημιουργική αποφόρτιση, ενισχύει την αίσθηση της επίτευξης, και ταυτόχρονα μετατρέπεται και σε ένα μέσο επικοινωνίας και σύνδεσης του δημιουργού με αυτόν που παρατηρεί και θαυμάζει. Στον ίδιο χώρο υπήρχε ενημερωτικό υλικό που αφορούσε την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και προσωπικό που όταν χρειαζόταν ενημέρωνε το κοινό τόσο για τους στόχους της δράσης, όσο και για τις υπηρεσίες και το έργο που πραγματοποιεί η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία και έγινε και ευρέως γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως από τους δημότες που την επισκέφτηκαν.

Το Σάββατο 10/10 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Ευόσμου. Στόχος ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία, την πανδημία του κορωνοιού και τρόπους ενίσχυσης της ψυχικής μας ανθεκτικότητας και φυσικά για το έργο που επιτελεί η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α τόσο στα θεραπευτικά προγράμματα των στεγαστικών δομών όσο και με τις υπηρεσίες που παρέχει. Τα στελέχη της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α μαζί με τον Δήμαρχο Κορδελιού –Ευόσμου  κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ κα Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου υποδέχονταν τον κόσμο που μπορούσε να ενημερωθεί από το επιστημονικό προσωπικό,  το αντίστοιχο έντυπο υλικό, αλλά και τις κατασκευές που  υπήρχαν στον χώρο γεμάτες με μηνύματα φροντίδας, επένδυσης και ενίσχυσης της ψυχικής υγείας. Την εκδήλωση πλαισίωναν με τις εξαιρετικές τους επιλογές η κα Κέλλυ Στεφάνου και ο κος Δημήτρης Αργυρίου της Μουσικής Σχολής «Εν Αρμονία».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής της ΝΔ κος Στράτος Σιμόπουλος, ο Αντιπεριφεριάρχης Υγείας κος Χρήστος Μήττας, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Μπάτζιος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Σωτήρης Νικολαίδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Δεμερτζής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού κ. Πέτρος Μεσθανεύς, ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων και Αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Κώστας Παμπουκίδης κ.α.


Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση στην πλατεία Ευόσμου, στην ιστοσελίδα του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.


Ακολουθούν φωτογραφίες από τις δράσεις

10 Οκτωβρίου 2020 -  Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό  Υγείας η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους, το Γ’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ «Γλαύκη» και ο Ξενώνας «Ιρις» σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου θα πραγματοποιήσει, δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού σε θέματα που άπτονται  της ψυχικής υγείας.

Ειδικότερα

1) Από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί μια εικαστική έκθεση, αποτελούμενη από δημιουργίες των φιλοξενούμενων των δομών, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Στο χώρο αυτό θα υπάρχει  έντυπο ενημερωτικό υλικό που θα σχετίζεται με την ψυχική υγεία.

2) Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας θα κορυφωθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου όπου επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα παρέχουν ενημέρωση στο κοινό, από τις 10:00 έως τις 13:00 στην πλατεία Ευόσμου μπροστά στο Δημαρχείο.

Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού απέναντι σε  θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Ειδικότερα, φέτος, και με την παρακίνηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θέλουμε να γίνει ξεκάθαρη η αναγκαιότητα για μεγαλύτερες και συλλογικότερες επενδύσεις στους τομείς της Ψυχικής Υγείας. Εξάλλου η δύσκολή συγκυρία που διανύουμε όλη αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας του covid-19, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ύπαρξης ολοκληρωμένων, ποιοτικών και εύκολα προσβάσιμων υπηρεσιών για όλους, τόσο προς ενίσχυση και προαγωγή της ψυχικής υγείας όσο και για την αντιμετώπιση των ψυχικών δυσκολιών.

Η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., είναι ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που  λειτουργεί  μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Β. Ελλάδα, εφαρμόζοντας τις αρχές της Κοινωνικής- Κοινοτικής ψυχιατρικής, συμπράττοντας στην πρακτική και ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση της χώρας.

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας

Ευαγόρου Ανδρέας - 2310778695

Μουρτιάδου Φωτεινή – 2310.630754 /6976673432

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από σήμερα το πρωί (Σάββατο 4 Απριλίου 2020), η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306. Ο κορονoϊός, μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μια καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας συχνά πρωτόγνωρα συναισθήματα.


Σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου.

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.

Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:

1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.

2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.

3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.

4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00

5. Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00


- Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) είναι μέλος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» και συμμετέχει με επιστημονικό προσωπικό στην τηλεφωνική γραμμή 10306.

Στις 16 Ιανουαρίου 2020, με εορταστική διάθεση πραγματοποιήθηκε στο Οικοτροφείο Προσοτσάνης «ΑΡΣΙΝΟΗ» η ετήσια κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Νομού Δράμας (Α’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. Προσοτσάνης "Αρσινόη", Β' Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο Αργυρούπολης "Αγάπανθος", Κέντρο Ημέρας Δράμας "Πολυδεύκης", Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Κατ’οίκον, Προστατευόμενο Διαμέρισμα του Β’ Ψυχ/κού Οικοτροφείου.


Ο ρυθμός και το τραγούδι δεν έλειψαν από τη γιορτή, αφού ζωντανή μουσική ψυχαγώγησε τους παραβρισκόμενους στο χώρο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. κ. Αναστάσιου Βενύτη, προσωπικού της Διοίκησης καθώς και των Μονάδων Ψυχικής Υγείας του Νομού Δράμας.

Ευχαριστούμε θερμά που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τον Δήμαρχο Δήμου Προσοτσάνης κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη, τον Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Άγγελο Κότιο, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αναστάσιο Συμεωνίδη καθώς και τον Ειδικό σύμβουλο Δημάρχου κ. Νικόλαο Ουρούμη.

Ευχόμαστε το 2020 να είναι ένα δημιουργικό έτος, με υγεία και αγάπη, χωρίς διακρίσεις αλλά με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους!


Ακολουθούν φωτογραφίες

Τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2019, το Οικοτροφείο «Γλαύκη» και ο Ξενώνας «Ίρις» συμμετείχαν στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Ευόσμου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού με τίτλο «Όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι».


Κεντρικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να στείλει ένα μήνυμα ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, δεν υπάρχουν διακρίσεις και όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν τα ίδια δικαιώματα και αξίζουν όλα το σεβασμό μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Ευόσμου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιείχε χοροθεατρικά δρώμενα, χορωδία και πλήθος δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά με τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό του Οικοτροφείου και του Ξενώνα είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια και να ζωγραφίσουν.

Σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή παρέστη και ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος συνομίλησε μαζί μας και αντάλλαξε ευχές για τη νέα χρονιά.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες ανέδειξαν οι αθλητές της ΕΨΥΚΑ συμμετέχοντας για 3η συνεχή χρονιά στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί και ακούοντες εν δράσει» που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείον Ρωμαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη στις 23/09/2019.


Μία εκδήλωση με ισχυρούς σκοπούς όπως η ενίσχυση της ενταξιακής κουλτούρας και η αποδοχή της διαφορετικότητας, η καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού με σύμπραξη ΑμεΑ και μη και η διάχυση των μηνυμάτων για περισσότερη φυσική δραστηριότητα και άσκηση.

19 άτομα από την ομάδα χορού της ΕΨΥΚΑ παρουσίασαν τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ροζ Πάνθηρας» - σε παραλλαγή, με θεατρικό χαρακτήρα, εναλλάσσοντας τις φιγούρες μεταξύ μοντέρνου και χιπ χοπ ρυθμού. Μια υπέρμετρη προσπάθεια που απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι οι ικανότητες των ανθρώπων αυτών δεν έχουν όρια!


Ακολουθούν φωτογραφίες

Το ομορφότερο και πιο παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας, την ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ Δράμας, επισκέφθηκαν τα οικοτροφεία Ν.Δράμας της ΕΨΥΚΑ, «ΑΡΣΙΝΟΗ» Προσοτσάνης και «ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ» Αργυρούπολης καθώς και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους.


Οι φιλοξενούμενοι, με χαρά και ενθουσιασμό, ξεναγήθηκαν στο χωριό του Αη-Βασίλη. Συμμετείχαν σε δράσεις, ψυχαγωγήθηκαν και εξερεύνησαν με ωραία διάθεση το χώρο καθώς και γεύτηκαν τοπικά προϊόντα.

Οι ένοικοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος έκαναν βόλτα με το τρενάκι της ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ, έχοντας την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε σημεία της πόλης που δεν είχαν επισκεφτεί ξανά στο παρελθόν.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, από 09/12/2019 έως και 13/12/2019, οι δομές Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας -το Α’ ΒΝΥ Οικοτροφείο Προσοτσάνης «Αρσινόη», το Β’ ΨΧΓ Οικοτροφείο Αργυρούπολης «Αγάπανθος», το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης»-Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον, και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους- συμμετείχαν με περίπτερο στην Ονειρούπολη.

Στο περίπτερο της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας καθώς και να θαυμάσουν διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες των φιλοξενούμενων και ωφελούμενων των δομών.

Με γιορτινή διάθεση και όμορφες χριστουγεννιάτικες εικόνες ολοκληρώθηκε η εμπειρία της ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΝ ΔΟΜΩΝ!!


Ακολουθούν φωτογραφίες

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 08:15

"Πλεόνασμα αγάπης"

Γράφτηκε από

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, αναφορικά με την πρωτοβουλία προσφοράς τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου από τους φιλοξενούμενους των δομών Ψυχικής Υγείας της ΕΨΥΚΑ.


"Πλεόνασμα αγάπης" από τους φιλοξενουμένους των δομών Ψυχικής Υγείας της ΕΨΥΚΑ. Με δική τους πρωτοβουλία προσέφεραν τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας

 

Το δικό τους ηχηρό μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης, αγάπης και προσφοράς προς την τοπική κοινωνία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου έστειλαν σήμερα οι ωφελούμενοι των δομών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΕΨΥΚΑ), που έχουν έδρα τον Εύοσμο και φιλοξενούν άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Τα μέλη του οικοτροφείου "Γλαύκη" και του Ξενώνα "Ίρις" της ΕΨΥΚΑ σε μια συγκινητική πρωτοβουλία -πρότυπο μίμησης και άξια επαίνου- προέβησαν στην αγορά τροφίμων, τα οποία προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου για τη στήριξη των απόρων συνδημοτών μας. Τα τρόφιμα που παρέδωσαν προήλθαν τόσο από τις προσωπικές τους οικονομίες, όσο και από τη δράση ενίσχυσης του δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης γιορτής τους.

"Σήμερα λάβαμε την πιο σπουδαία χορηγία τροφίμων" τόνισε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος μαζί με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου υποδέχτηκαν τους φιλοξενούμενους του οικοτροφείου "Γλαύκη" και του Ξενώνα "Ίρις" στις εγκαταστάσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου."Είμαι πολύ χαρούμενος που σας γνωρίζω από κοντά. Σας αξίζουν συγχαρητήρια γιατί ως μαχητές της ζωής αποτελείτε φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου βρίσκεται στο πλευρό σας" τόνισε ο Δήμαρχος, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους "Καλά Χριστούγεννα, με χαμόγελα ελπίδας, χαράς και αγάπης".

Εμφανώς συγκινημένη για την πρωτοβουλία των φιλοξενουμένων των δομών κοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά νοσούντων, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου ευχήθηκε με τη σειρά της σε όλους Καλές γιορτές, ενώ παράλληλα συνεχάρη το προσωπικό των δομών για την προσφορά και την αγάπη τους προς τους ψυχικά πάσχοντες, που διαβιούν στις δομές της ΕΨΥΚΑ, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή τίθεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο τους.

Σημειώνεται πως οι δομές της ΕΨΥΚΑ -η οποία αποτελεί μη κερδοσκοπική εταιρία (Ν.Π.Ι.Δ.) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και πόρους της Ε.Ε.- λειτουργούν στον Εύοσμο από το 2007, φιλοξενώντας ασθενείς με ψυχικά νοσήματα, με στόχο την αποασυλοποίηση, την κοινωνική αποκατάσταση και την επανένταξή  τους.


Ακολουθούν φωτογραφίες σε μορφή slideshow

Στις 11 Δεκεμβρίου 2019, με μια άκρως γιορτινή και θετική διάθεση και σε ένα ιδιαίτερα ζεστό και χαρούμενο κλίμα, φιλοξενούμενοι, μέλη και εργαζόμενοι των δομών ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Δημαρχείου Προσοτσάνης.


Οι ωφελούμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη, να πουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων, καθώς και να δώσουν τις ευχές τους για τις γιορτινές αυτές ημέρες που διανύουμε και στους Αντιδημάρχους κ. Αλέξανδρο Ψωμά και κ.Άγγελο Κότιο, στον Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σαράντη Χατζηκυριακίδη, στον Ειδικό Σύμβουλο Δημάρχου κ. Νικόλαο Ουρούμη καθώς και στη συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας κ. Χρυσή Μαργαριτοπούλου.

Ο κ. Αθανασιάδης με τη σειρά του συνεχάρη το προσωπικό των δομών για το έργο, την προσφορά και την αγάπη τους προς τους ψυχικά πάσχοντες και τόνισε τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή του απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πλαισιώνουν τον ιδιαίτερο και ευαίσθητο αυτό χώρο της ψυχικής υγείας.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 12:01

Ενημερωτική δράση: «Ο θυμός και η διαχείρισή του»

Γράφτηκε από

Το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον της ΕΨΥΚΑ (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης) πραγματοποίησε ενημερωτική δράση με θέμα «Διαχείριση θυμού», την Τετάρτη 11-12-2019 στο Σύλλογο Διδασκόντων του 11ου και 7ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.


Η έναρξη της ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε με την παρουσίαση της δραστηριότητας της ΕΨΥΚΑ μέσα από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί στο Ν. Δράμας, από την Επιστημονικά Υπεύθυνη - Ψυχολόγο του Κέντρου Ημέρας κα. Κοτσαμπασίδου.

Με κεντρικό ερώτημα «Τι είναι θυμός για εσάς;» και μέσω προβολής λογισμικού παρουσίασης (power point) μελετήθηκαν αναλυτικότερα οι αιτίες, τα στάδια, τα επίπεδα και οι επιπτώσεις του θυμού, οι τεχνικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του, από τις Ψυχολόγους της μονάδας κα. Κοτσαμπασίδου, κα. Μουρατίδου και κα. Μαυρίδου.

Παράλληλα οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, εναποθέτοντας τους προβληματισμούς τους μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητάς τους ως διδάσκοντες σε Δημοτικό σχολείο.

Η διαδραστική συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση βιντεοπροβολής, εστιάζοντας στις τεχνικές διαχείρισης του θυμού  και ιδιαίτερα στην τεχνική της προσωρινής απομάκρυνσης.

 

«Ο θυμός δεν υπάρχει ποτέ χωρίς λόγο, αλλά σπάνια υπάρχει για κάποιο σοβαρό λόγο…»

(Βενιαμίν Φραγκλίνος)


Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

Ενημερωτική δράση με θέμα την εποχική γρίπη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 στο Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ (Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης) από το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δ.Δράμας.


Ωφελούμενοι και προσωπικό της μονάδας είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναφορικά με την εποχική γρίπη (συμπτώματα- αντιμετώπιση) καθώς και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της.

Η κ. Ε. Αποστολίδου, νοσηλεύτρια και η κ. Σ. Θεοδωρίδου, επισκέπτρια υγείας από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση, αναφέρθηκαν και στην αναγκαιότητα εμβολιασμού για τη γρίπη και ιδιαίτερα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αποφεύγοντας το κίνδυνο επιπλοκών. Ακολούθως δόθηκαν οδηγίες και για την χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου καθώς θα πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων της γρίπης.

Ευχαριστούμε θερμά το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δ.Δράμας για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας.

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επανένταξης Θεσσαλονίκης της ΕΨΥΚΑ σε συνεργασία με τον Κοι.Σ.Π.Ε «Ιρις» και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με θέμα την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονικότητας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγ.Σοφίας & Ερμού).

Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να καταστήσει την «Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη της Αυτοκτονίας» ως το κύριο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. Ιστορικά, η αυτοκτονική συμπεριφορά υπήρχε πάντα, αλλά λόγω πολλών σύνθετων παραγόντων, έχει αυξηθεί σταδιακά σε όλες τις χώρες του κόσμου και τις τελευταίες δεκαετίες τα στατιστικά έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.

Η αυτοκτονία είναι παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που αξίζει την προσοχή όλων των παραγόντων στον τομέα της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων, των οργανώσεων ψυχικής υγείας από πάσχοντες και των οικογενειών τους.

Στόχος της δράσης μας ήταν να μεταφερθεί το μήνυμα πως χρειάζεται να δημιουργούμε στη ζωή μας εκείνες τις συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία και να αναπτύσσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Τα μηνύματα που περάσαμε κατά την διάρκεια της δράσης ήταν: «Να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου», «Να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου», «Να ενθουσιάζεσαι με τη ζωή», «Να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι», «Να παίρνεις τις δικές σου αποφάσεις», «Να υπερασπίζεσαι τις επιλογές σου», «Να είσαι φίλος του εαυτού σου», «Να μην εξαρτάσαι από την επιδοκιμασία των άλλων», «Να λες ναι μονάχα όταν το θέλεις και να λες όχι χωρίς ενοχές», «Να σχεδιάζεις το μέλλον αλλά να ζεις το παρόν».

Τα πιο πάνω δόθηκαν διαδραστικά στους περαστικούς, στοχεύοντας ταυτόχρονα στη συμμετοχή τους, όπου κατέγραψαν τα δικά τους μηνύματα και δημιούργησαν στο τέλος ένα πολύ όμορφο θετικό αποτέλεσμα με μια πληθώρα μηνυμάτων αγάπης και φροντίδας για τη ψυχική μας υγεία. Δόθηκαν επίσης ξύλινα μολύβια με συμβολισμό «σχεδιάστε μ’ αυτό τη ζωή σας..» και έντυπο ενημερωτικό υλικό για τις δομές της ΕΨΥΚΑ και το έργο του Κοι.Σ.Π.Ε «Ιρις». Οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας της Εταιρίας, αλλά και οι φιλοξενούμενοι συνομίλησαν με τον κόσμο επεξηγώντας την σημασία που έχει η Ψυχική Υγεία, έλυσαν απορίες και άκουσαν τις σκέψεις των περαστικών, δημιουργώντας στο τέλος μια ενιαία όμορφη ατμόσφαιρα.

Τη δράση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Χρήστος Μήττας και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χάρης Αηδονόπουλος.

Επίσης το βράδυ της ίδιας μέρας επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α συμμετείχαν συμβολικά στη μουσική εκδήλωση «Μουσικοί στο δρόμο» που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας.

Αποσπάσματα της δράσης και συνεντεύξεις πρόβαλαν η ΕΡΤ3, τοπικά ραδιόφωνα και το voria.gr

Οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι των δομών της ΕΨΥΚΑ


Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση

10η ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Οι δομές αποκατάστασης και επανένταξης της ΕΨΥΚΑ (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης) πραγματοποίησαν δράσεις ενημέρωσης της κοινότητας σε διάφορες περιοχές της Βορ. Ελλάδας στις οποίες και δραστηριοποιούνται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.


Με πρωτοβουλία των δομών ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας διοργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Η παραπάνω δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Δράμας, Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δ.Δράμας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δράμας, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας, Οικοτροφείο «Πηγή» της ΔΕΥΨΥ, Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά του Δ.Δράμας).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο την 10η Οκτώβρη. Φέτος η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και στην Πρόληψη της Αυτοκτονικότητας.

Η αυτοκτονία δεν είναι μια σπάνια κατάσταση. Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα τελευταία 45 χρόνια οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά 60%.

Συγκεκριμένα έρευνες των τελευταίων ετών αναφέρουν ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών σημειώνονται σε ηλικίες 60-64 και 80 ετών. Ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας 45-49 και 50-59 ετών. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες. Επιπλέον εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών των καταγεγραμμένων, ενώ οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες.

Την εκδήλωση προλόγισε η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των φύλων κ. Ι. Κωνσταντινίδου. Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση και αφύπνιση των Δραμινών πολιτών σε θέματα που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας για την πρόληψη της αυτοκτονικότητας, όπως ανέφερε η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» κ. Ε. Κοτσαμπασίδου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης υπήρξε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και βιντεοπροβολή αντίστοιχου περιεχομένου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δ.Δράμας κ. Α. Παναγιωτίδης και ο Πρόεδρος της «Δράσης» κ. Γ. Καμπουρίδης.

Είναι υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ασφαλείς και ζωντανούς τους ανθρώπους που αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν υπό το φορτίο του ψυχικού πόνου. «Όπου και αν έχεις φτάσει, υπάρχει διέξοδος... το αύριο σε χρειάζεται...»

ΕΨΥΚΑ

Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης»-

Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον

Αβδήρων & Αν. Μακρή Δράμα

Τηλ. 25210/46330- 25210/58005

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 04:48

10 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Γράφτηκε από

H Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.», στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, δράση για την Ψυχική Υγεία, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ.


Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού απέναντι σε θέματα προαγωγής ψυχικής υγείας και ανάπτυξης ψυχικής ανθεκτικότητας.

Η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., είναι ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που  λειτουργεί μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Β. Ελλάδα, εφαρμόζοντας τις αρχές της Κοινωνικής- Κοινοτικής ψυχιατρικής, συμπράττοντας στην πρακτική και ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση της χώρας.

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας Κοινωνικοί Λειτουργοί:

Μουρτιάδου Φωτεινή (2310.630754 / 6976673432) e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. &

Ελοβάρη Δέσποινα (Τηλ. 6977233654)

Οι δομές της ΕΨΥΚΑ (Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών) Ν.Δράμας συμμετείχαν ενεργά για 14η συνεχή χρονιά στις παράλληλες εκδηλώσεις του 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.


Αναλυτικότερα, στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον της ΕΨΥΚΑ, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας και κοινωνικούς φορείς πραγματοποίησαν ψυχαγωγική εκδήλωση με τίτλο «Ωδή στην αγάπη»! Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019.

Έχοντας ως κεντρική ιδέα την «αγάπη», ωφελούμενοι του Κέντρου Ημέρας παρουσίασαν θεατρικό απόσπασμα από το γνωστό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», αποσπώντας ένα δυνατό χειροκρότημα και επιβραβεύοντας την προσπάθειά τους.

Επιπροσθέτως, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 οι δομές της ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Τέχνη, η διέξοδος της ψυχής» στο χώρο του Κέντρου Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» επί της οδού Αβδήρων και Αναστασίου Μακρή.

Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Διευθυντή της ΕΨΥΚΑ κ. Α. Βενύτη, αναφερόμενος στο έργο των δομών στο Ν. Δράμας, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά με την έναρξη του Προγράμματος Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και Υπηρεσιών Νοσηλείας Κατ’ οίκον.

Στη συνέχεια, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσιών Νοσηλείας Κατ’ Οίκον, κα Ε. Κοτσαμπασίδου, αφιέρωσε την φετινή εκδήλωση στους «φροντιστές» ατόμων με ψυχική νόσο, τονίζοντας τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τους στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Για το λόγο αυτό, οι ωφελούμενοι του Κέντρου Ημέρας σε συνεργασία με τους φροντιστές τους, παρουσίασαν θεατρικά αποσπάσματα, συγκινώντας όλους τους παρευρισκόμενους με την αυθεντικότητα τους. Εν συνεχεία, προβλήθηκε βίντεο με τις δράσεις των ωφελουμένων από τη συμμετοχή τους στο θεραπευτικό πρόγραμμα της μονάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Δράμας, κ. Χ. Κεφαλίδου, ο Βουλευτής Δράμας κ. Θ. Ξανθόπουλος, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλείου Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χ. Παπαθεοδώρου, ο Ενταταλμένος Σύμβουλος άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής του Δ. Δράμας, κ. Α. Παναγιωτίδης, ο Δήμαρχος Δ. Προσοτσάνης κ. Θ. Αθανασιάδης, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Δράμας κ. Μ. Σκάρλιος, η Προϊσταμένη Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δ.Δράμας κ. Ι. Κωνσταντινίδου,η Προϊσταμένη του τμήματος παιδείας, δια βίου μάθησης και πολιτισμού του Δ.Δράμας κ. Α. Μωϋσιάδου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γ. Γεωργιάδης, εκπρόσωπος από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Δράμας κ. Ε. Κοντονάσιου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Δράμας κ. Π. Τορούνογλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κ. Ε. Σαραφίδου, η Επιμελήτρια Ανηλίκων Δράμας κ. Μ. Ελευθερίου, εκπρόσωποι από το Σύλλογο Αμεα «Αγωνιστές» καθώς και πλήθος κόσμου.

Η εικαστική έκθεση των δομών ΕΨΥΚΑ Ν.Δράμας θα συνεχίσει να λειτουργεί έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρες 7:30 π.μ.- 15:30 μ.μ. και 18:00 μ.μ.-21:00 μ.μ.

Με εκτίμηση

το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι

των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας


Ακολουθούν φωτογραφίες
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 07:52

Συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία «Δίνω Αίμα, Δίνω Ζωή»

Γράφτηκε από

«Δίνω Αίμα … Δίνω Ζωή …»

Το Kέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ Οίκον της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών (ΕΨΥΚΑ), συμμετείχε στην εθελοντική αιμοδοσία στα πλαίσια της 17ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10/09/2019 στο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου Δράμας, με κεντρικό σύνθημα «Δίνω αίμα, Δίνω Ζωή».

Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι η διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και προτροπής των πολιτών να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, προσωπικό του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον συμμετείχε στη δράση, δίνοντας αίμα και συμβάλλοντας στην κάλυψη αναγκών σε αίμα του Γ.Ν. Δράμας.

Άλλωστε στα πλαίσια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της η ΕΨΥΚΑ λειτουργεί από το 2005 «Τράπεζα Αίματος της ΕΨΥΚΑ», για την κάλυψη αναγκών σε αίμα των φιλοξενουμένων, του προσωπικού της και των συγγενών Α' βαθμού αυτών.

Ταυτόχρονα η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον κ. Ε. Κοτσαμπασίδου, προσέφερε στους συνδιοργανωτές της δράσης «αναμνηστική» κατασκευή, η οποία προετοιμάστηκε από τους ωφελούμενους της μονάδας.

Ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές της δράσης για την πρόσκληση συμμετοχής στην εθελοντική αιμοδοσία, στέλνοντας ένα μήνυμα αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς προς το συνάνθρωπο.

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό του

Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον


Ακολουθούν φωτογραφίες

Συνεχίζοντας τις επισκέψεις σε Κοινωνικούς Φορείς του Ν. Δράμας, η ομάδα του Κέντρου Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον, της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α (Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών), πραγματοποίησε την 11/09/2019 επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμπακίου του Δ. Δοξάτου, στα πλαίσια της δικτύωσης και της ενημέρωσης.


Συγκεκριμένα, στη συνάντηση ήταν παρόντες η Αντιδήμαρχος Δ. Δοξάτου, κα Παπαζώτου Κ., ο Αντιδήμαρχος Δ. Δοξάτου κ. Καραμπακάλης Δ., ο Πρόεδρος Κοινότητας Καλαμώνα κ. Λαφτσίδης Ι., καθώς και προσωπικό από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δ. Δοξάτου.

Ακολούθησε ενδελεχής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει το Πρόγραμμα, τις δράσεις που αφορούν την κοινότητα, και τη φύση της ψυχικής νόσου, αποσκοπώντας σε μια εύρυθμη συνεργασία των φορέων.

 

Η Επιστημονικά υπεύθυνη της Δομής

Κοτσαμπασίδου Ευθαλία

Οι Δομές της ΕΨΥΚΑ στο Νομό Δράμας διοργανώνουν την 13η Έκθεση Εικαστικών Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.


Ακολουθούν η σχετική πρόσκληση εγκαινίων και η αφίσα της Έκθεσης.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 05:38

Συνάντηση στο Κέντρο Κοινότητας Δ. Παρανεστίου Δράμας

Γράφτηκε από

Στα πλαίσια της έναρξης της λειτουργίας του Έργου «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον μέσω της ενίσχυσης του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» στο Ν. Δράμας της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης - Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, της δικτύωσης και της ενημέρωσης, η διεπιστημονική ομάδα της δομής, πραγματοποίησε συνάντηση με το Κέντρο Κοινότητας Δ. Παρανεστίου, στην οποία παρευρέθηκε και η ομάδα του Προγράμματος ΤΕΒΑ Δ. Δράμας.

Ακολούθησε ενδελεχής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει το Πρόγραμμα και την φύση της ψυχικής νόσου, αποσκοπώντας σε μια εύρυθμη συνεργασία των φορέων.


Ακολουθούν φωτογραφίες από τη συνάντηση

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 07:08

Ομιλίες της ΚΜΨΥ το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2019

Γράφτηκε από

Στα πλαίσια των δράσεων αγωγής κοινότητας η ΚΜΨΥ N. Κοζάνης και Γρεβενών της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α πραγματοποίησε δύο(2) ομιλίες και μία(1) βιωματική ομάδα το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος 2019.


Η 1η δράση-ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019 στο Πλατανόρευμα Κοζάνης (Νηπιαγωγείο) με θέμα : «Στάδια ανάπτυξης λόγου και ομιλίας - Μαθησιακές δυσκολίες». Συντονιστές της ομιλίας ήταν οι Μέτσιου Αικ. (Ψυχολόγος-Ειδ.Παιδαγωγός) και η Γκάλφα Αναστασία (Λογοθεραπεύτρια). Η ομιλία αφορούσε τους γονείς των νηπίων και τους εκπαιδευτικούς και στόχο είχε την βοήθειά τους όσον αφορά την πρόωρη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών των παιδιών για την καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Η 2η δράση-ομιλία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη  10 Απριλίου 2019, στο Λιβαδερό Κοζάνης, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Τοπικής Κοινότητας με θέμα: «Κατάθλιψη και αυτοκτονικότητα». Την ομιλία αυτή συντόνισαν οι Γαβριηλίδης Στ.(Ψυχίατρος - Επιστ. Υπεύθ.), Πιστόλα Δημ. (Κοιν. Λειτουργός), Πλιόπλη Κλ. (Κοιν. Λειτουργός) και Τζούτζα Παν. (Ψυχολόγος). Στόχος ήταν η ενημέρωση για την κατάθλιψη στο ευρύ κοινό και η ανάπτυξη συνεργασίας και δικτύωσης με τοπικούς φορείς κοινωνικής στήριξης. Υπήρξε σημαντική προσέλευση και συμμετοχή από τους παρευρισκόμενους.

Η 3η και τελευταία δράση-βιωματική ομάδα, που απευθυνόταν σε μαθητές, πραγματοποιήθηκε -στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας στα Γυμνάσια της χώρας- στο Γυμνάσιο Γαλατινής Βοΐου, με θέμα: «Ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμός του άλλου». Συντονιστές ήταν οι Μέτσιου Αικ. (Ψυχολόγος - Ειδ. Παιδαγωγός) και Πιστόλα Δημ. (Κοιν. Λειτουργός). Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην ανωτέρω θεματολογία.


Ακολουθούν φωτογραφίες από τις δράσεις...

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 08:53

«Το θερινό μας διάλειμμα...»

Γράφτηκε από

Το στολίδι που κοσμεί την κεντρική Μακεδονία και το Αιγαίο Πέλαγος, επέλεξαν οι φιλοξενούμενοι του Α' Οικοτροφείου Β.Ν.Υ. «Αρσινόη» στην Προσοτσάνη, του Β' Ψυχ/κού Οικοτροφείου «Αγάπανθος» στην Αργυρούπολη και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος στο Φωτολίβος, Ν.Δράμας, της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α για να πραγματοποιήσουν τις θερινές τους διακοπές.


Αναλυτικότερα, στα πλαίσια της ξεκούρασης, της κοινωνικοποίησης και της αμοιβαίας κοινωνικής αλληλεπίδρασης των ψυχικά πασχόντων με το κοινωνικό περίγυρο, πραγματοποιήθηκαν οι καλοκαιρινές διακοπές των φιλοξενουμένων της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α από τις 01/07/19 έως τις 05/07/19, οι οποίοι επισκέφτηκαν τις ακτές της Φούρκας για να κολυμπήσουν στα γαλαζοπράσινα νερά, που είχαν την τιμητική τους, καθώς και να επισκεφτούν διάφορα τοπικά μαγαζιά, δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις και απολαμβάνοντας ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού.


Ακολουθούν φωτογραφίες...

Οι Δομές της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. του Νομού Δράμας και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Προσοτσάνης συνδιοργανώνουν ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ στο πλαίσιο των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων "ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 2019" του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας.


Οι αθλοπαιδιές θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 και ώρα 19:30 στην Κεντρική Πλατεία της Προσοτσάνης.

Προσκαλούμε γονείς και παιδιά να έρθουν να αθληθούμε και να παίξουμε!


Ακολουθούν η πρόσκληση και η αφίσα της εκδήλωσης.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Κοζάνης και Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α», θα πραγματοποιήσει ενημερωτική δράση-ομιλία στο Λιβαδερό Κοζάνης, την Τετάρτη, 10 Απριλίου  2019,  στις 12:00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.


Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρώιμη ανίχνευση της κατάθλιψης και του αυτοκτονικού ιδεασμού καθώς και σε ποιους φορείς μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια.

Η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, είναι Ν.Π.Ι.Δ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αποασυλοποίησης στη Β. Ελλάδα.

Η ομιλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους του Β' Ψυχ/κού Οικοτροφείου «Αγάπανθος» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.» σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης συμμετείχαν εθελοντικά στη μεγαλύτερη Πανελλαδική Εκστρατεία «Let’s do it Greece» την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019.


Η συμμετοχή αφορούσε τον καλλωπισμό εξωτερικών τοίχων του σχολείου δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και ωφελούμενους με τους συνοδούς τους να αλληλεπιδράσουν πετυχαίνοντας την αισθητική αναβάθμιση του χώρου.

Μέσα από αισιόδοξα χρώματα και χαρούμενες απεικονίσεις «της οικογένειας», στην οποία ήταν αφιερωμένη και η φετινή εκστρατεία, οι συμμετέχοντες έστειλαν το δικό τους μήνυμα «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις», προάγοντας έτσι την έννοια της ομαδικότητας και ταυτόχρονα αποδοχής της διαφορετικότητας.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Με χαρά οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό των δομών Α’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. «Αρσινόη» και Β’ Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο «Αγάπανθος» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στον Δήμο Προσοτσάνης υποδεχτήκαμε τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Καραγιαννίδη Χρήστο.


Ο κ. Καραγιαννίδης συνομίλησε με τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό και ενημερώθηκε για τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης στο Ν. Δράμας, οι οποίες στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης αποτελούν αρωγό που θα οδηγήσει στην αξιοπρεπή διαβίωση και την ισότιμη συμμετοχή και αποδοχή των ψυχικά ασθενών από την κοινωνία.

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτή την επίσκεψη, γιατί μέσα από το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση δίδεται η δυνατότητα να επιτευχθεί αποτελεσματικά το δύσκολο έργο της αποκατάστασης και επανένταξης των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα, που καλείται η ΕΨΥΚΑ να πραγματοποιήσει.


Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη του Βουλευτή στο Οικοτροφείο "Αγάπανθος".

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 06:34

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΕΑΤΙΝΗ!

Γράφτηκε από

Η προετοιμασία για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα οδεύει στο προσκήνιο και στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας, τοποθετείται η Τσικνοπέμπτη ή αλλιώς η γιορτή των κρεάτων, σηματοδοτώντας την έναρξη της Τυρινής!


Δεδομένου αυτού, την απαρχή του καρναβαλιού γιόρτασαν οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό των οικοτροφείων της  Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης) στο Ν. Δράμας, όπου βρέθηκαν συνδαιτυμόνες στο καθιερωμένο τραπέζι της «Τσικνοπέμπτης», που έλαβε χώρα στο οικοτροφείο «Αρσινόη» στην Προσοτσάνη Δράμας.

Συγκεκριμένα, τα Οικοτροφεία Α’ Β.Ν.Υ. «Αρσινόη» και Β’ Ψυχογηριατρικό «Αγάπανθος», της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α του Ν. Δράμας, την Πέμπτη 28/02/19, ή αλλιώς την Τσικνοπέμπτη, συμμετείχαν στον εορτασμό της που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Α’ Οικοτροφείου Β.Ν.Υ. «Αρσινόη».

Το νόημα της ημέρας αυτής που είναι η αρχή της Αποκριάς, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν είδη προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής, αποτυπώθηκε απταίστως, τόσο με τα απλωμένα κρέατα στα κάρβουνα, όσο και με το καθιερωμένο μασκάρεμα των ενοίκων και το πλούσιο χορό αυτών, σε αποκριάτικους ρυθμούς.

Η ανταπόκριση όλων των φιλοξενούμενων, ήταν θετικώς προσκείμενη, όπου ευχαριστήθηκαν ιδιαιτέρως με το πέρας της γιορτής, λαμβάνοντας μέρος στα δρώμενα που συνδυάζουν την παράδοση, τη μουσική και το κέφι, όπως επιτάσσει η ατμόσφαιρα των ημερών.

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του Α’ Οικοτροφείου Β.Ν.Υ. «Αρσινόη» και Β’ Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου «Αγάπανθος», της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α του Ν. Δράμας σας εύχονται καλή και ευλογημένη Σαρακοστή!

Ακολουθούν φωτογραφίες

Με πρωτοβουλία του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.)  σε συνεργασία με το Σύλλογο Διαβητικών Ν. Δράμας διοργανώθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 δράση ενημέρωσης σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης με στόχο την προάσπιση και προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας, ωφελούμενοι και προσωπικό του Κέντρου Ημέρας καθώς και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Φωτολίβους είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σε θέματα αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών κα Π. Τορούνογλου η οποία περιέγραψε αρχικά τους στόχους και τη λειτουργία του Συλλόγου Διαβητικών στο Ν.Δράμας.  Έπειτα αναφέρθηκε στον Σακχαρώδη Διαβήτη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία χρόνια ασθένεια με τη μεγαλύτερη συχνότητα παγκοσμίως.

Στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον ειδικό παθολόγο κ. Α. Ξάνθη με αναφορά κυρίως στις αιτίες, στα συμπτώματα καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων ο κ. Ξάνθης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετηθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού.

Με το κλείσιμο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σακχάρου σε όλους τους παρευρισκόμενους από εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού- Περιφερειακού τμήματος Δράμας κα Σπύρογλου.

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Διαβητικών Ν.Δράμας, τον ειδικό ιατρό παθολόγο κ. Ξάνθη καθώς και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - Περιφερειακό τμήμα Δράμας για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας για συνεργασία με σκοπό την υλοποίηση της ενημερωτικής δράσης.

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»


Ακολουθούν φωτογραφίες

Tα Προστατευόμενα Διαμερίσματα της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α στην Θεσσαλονίκη την 12/02/2019, πραγματοποίησαν επίσκεψη και παρέδωσαν πλαστικά καπάκια στον Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν.Πέλλας, ενισχύοντας, για μια ακόμη χρονιά, την προσπάθεια του Συλλόγου για υποστήριξη των ανασφάλιστων και άπορων συμπολιτών μας, με την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων και άλλων απαιτούμενων βοηθημάτων.

Τους ευχόμαστε να συνεχίσουν δυναμικά το σπουδαίο έργο τους.

Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει την συγκέντρωση των πλαστικών καπακιών που θα παραδώσουμε την επόμενη χρονιά!


Ακολουθούν φωτογραφίες

Φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι στα 6 Προστατευόμενα Διαμερίσματα (Α' Π.Δ.Θ, Β' Π.Δ.Θ, 1ο Π.Δ. Οικ. Ν. Ρυσίου Καλλιρρόη, 2ο Π.Δ. Ξενώνα Ίρις, 3ο Π.Δ. Γ' ΒΝΥ οικ. Γλαύκη, 4ο Π.Δ. Οικ. Γλαύκη), που λειτουργεί η ΕΨΥΚΑ στο Ν. Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν και φέτος την κοπή της βασιλόπιτας για το έτος 2019, σε κλίμα χαράς άλλα και αγωνίας για το ποιος θα είναι ο υπερτυχερός του φλουριού.

Γιόρτασαν, χόρεψαν και ευχήθηκαν ότι καλύτερο για την νέα χρονιά!!!


Ακολουθούν φωτογραφίες

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Γ’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ «Γλαύκη» και ο Ξενώνας «Ίρις» της ΕΨΥΚΑ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης φόρεσαν τα γιορτινά τους και άνοιξαν τις πόρτες τους, προσφέροντας μια ζεστή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης γιορτής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στις 20 Δεκέμβρη.


Οι όμορφες μελωδίες από τη χορωδία, οι θεατρικές παραστάσεις και οι αφηγήσεις για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, που πλαισίωσαν τη γιορτή, μύησαν τους παρευρισκόμενους στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Στο τέλος της γιορτής, προσφέρθηκαν Χριστουγεννιάτικα εδέσματα που ετοίμασαν οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό και ακολούθησε πολλή μουσική και χορός!

Την εκδήλωση τίμησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Αμανατίδης Ιωάννης και ο Αντιδήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου κος Καμαρινός Ιωάννης. Σημαντική επίσης ήταν και η παρουσία των συγγενών και φίλων των φιλοξενούμενων, καθώς και η παρουσία προσωπικού και φιλοξενούμενων από όλες τις δομές της ΕΨΥΚΑ.

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του Οικοτροφείου «Γλαύκη» και του Ξενώνα «Ιρις» της ΕΨΥΚΑ, σας εύχονται καλή χρονιά, υγεία και ευτυχία για κάθε μέρα του χρόνου!


Ακολουθούν φωτογραφίες

Την παραμονή των Χριστουγέννων 24 Δεκέμβρη 2018 το πρωί, ο Ξενώνας «Ίρις» της ΕΨΥΚΑ, συμμετείχε στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με την ονομασία «Ο Άι Βασίλης και τα Ξωτικά» που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου διά του τμήματος Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του πεζόδρομου της Εθνικής Αντίστασης στο Κορδελιό.

Κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης Εκδήλωσης τα παιδιά με τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό του Ξενώνα «Ίρις» είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, να ζωγραφίσουν και να έρθουν σε επαφή με διάφορα υλικά. Στόχος ήταν η δημιουργικότητα, η εκπλήρωση της ανάγκης προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, η εξοικείωση και ο περιορισμός του στίγματος για την ψυχική υγεία ως μέρος της αγωγής κοινότητας και η αλληλεπίδραση δια μέσου κοινών στόχων ως θεραπευτική προσέγγιση.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Στο Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη  ιδρυτική συνέλευση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) «Αρσινόη».


Ο Κοι.Σ.Π.Ε. «Αρσινόη» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και ιδρύεται με βάση τη διάταξη του άρθρου 12 του Ν. 2716/1999 «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις».

Βασικός στόχος του Κοι.Σ.Π.Ε. «Αρσινόη» είναι η κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και η επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Μέλη του Συνεταιρισμού μπορούν να γίνουν:

-       Άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών

-       Εργαζόμενοι του χώρου ψυχικής υγείας, δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Ε.Σ.Υ.

-       Δήμοι, κοινότητες, περιφέρειες, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., φυσικά πρόσωπα.

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. «Αρσινόη» ιδρύεται με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) και με τη συμμετοχή του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, του Δήμου Δράμας, του Δήμου Προσοτσάνης καθώς και της Διεθνής Εταιρείας Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ.).

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά την πρώτη γενική συνέλευση στην οποία και συμμετείχαν όλα τα ιδρυτικά μέλη αφορούσαν την έγκριση του καταστατικού και του Business Plan του Κοι.Σ.Π.Ε. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής ορίστηκε και προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με τη συμμετοχή μελών και από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες.

Η πρώτη ιδρυτική συνέλευση ολοκληρώθηκε με τους εκπροσώπους των φορέων να εκφράζουν τις προτάσεις τους για συνεργασία και με άλλους φορείς, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν τα μέλη του συνεταιρισμού διατυπώνοντας τις αναμενόμενες προσδοκίες τους από τη συμμετοχή τους σε αυτόν.
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 10:57

Προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία Σουμελά

Γράφτηκε από

Oι δομές της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α» του Ν. Δράμας, την Παρασκευή 02/11/18, διεξήγαν ημερήσια εκδρομή στην Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά, στην Βέροια του Ν. Ημαθίας.


Συγκεκριμένα, οι φιλοξενούμενοι του Β’ Ψ.Χ.Γ Οικοτροφείου «Αγάπανθος» στην Αργυρούπολη, του Προστατευόμενου Διαμερίσματος αυτού, στο Φωτολίβος, και του Α’ Β.Ν.Υ. Οικοτροφείου «Αρσινόη» στην Προσοτσάνη, μετά από επιθυμία τους, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ι. Μονή Παναγίας Σουμελά. Ιερό κέντρο του ανά τον κόσμο Ποντιακού Ελληνισμού, τονίζοντας την εμβληματικά χριστιανική ιστορία του, το κλέος και τις χάρες του, και εκφράζοντας την κοινή των Ελλήνων συνείδηση για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και προσδοκίας για ένα αδελφωμένο κόσμο.

Οι φιλοξενούμενοι προσκύνησαν με ιδιαίτερη ευλάβεια την εικόνα της Παναγίας. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα σε τοπικό κατάστημα της περιοχής.

Οι ένοικοι ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ με το πέρας της εκδρομής.

 

Με εκτίμηση,

οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό

του Β’ Ψ.Χ.Γ Οικοτροφείου «Αγάπανθος»,

του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Β’ Οικ. «Αγάπανθος»,

και του Α’ Β.Ν.Υ Οικοτροφείου «Αρσινόη», της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α

 


Ακολουθούν φωτογραφίες

 

Στις 24 Σεπτέμβρη 2018, η ΕΨΥΚΑ συμμετείχε για 2η συνεχή χρονιά στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας "Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει" που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείον Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη.


Το φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας BEACTIVE 2018.

Έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από την περασμένη χρονιά, η παρουσία των φιλοξενουμένων της ΕΨΥΚΑ φέτος ήταν πιο ισχυρή, εκφράζοντας τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από μια μουσικοχορευτική παράσταση «Το θαλασσάκι καλοκαιρινό» κερδίζοντας τα θετικά σχόλια του κοινού.

Αέρινες φορεσιές, κόκκινοι φιόγκοι στα μαλλιά, συγχρονισμένες κινήσεις, χορός ομαδικός και σε ζεύγη, σε εναρμόνιση με τη μουσική, τα χαμόγελα και τα χειροκροτήματα, συντέλεσαν στην ανάδειξη και προβολή της αξίας της διαφορετικότητας αλλά και της ενδυνάμωσης της αίσθησης του «ανήκειν», ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, με τις ίδιες αξίες και τα ίδια δικαιώματα στη ζωή, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην έκφραση, τη δημιουργία, στη ψυχαγωγία όπως και στον πολιτισμό.


Ακολουθούν φωτογραφίες

«Η Ψυχική Υγεία συναντά την Εκπαίδευση!»


Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, το Α’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. «ΑΡΣΙΝΟΗ», της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.» πραγματοποίησε ενημερωτική δράση σε συνεργασία με το 6/θέσιο ολοήμερο Δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης - Σιταγρών του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, την 10η Οκτωβρίου 2018 στο χώρο του Σχολείου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ήταν αφιερωμένη στους νέους μέσα από ένα μεταβαλλόμενο κόσμο με κεντρικό θέμα : «H Ψυχική Υγεία συναντά την Εκπαίδευση!». Ενόψει αυτού, πραγματοποιήθηκε αρχικά, γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς και τη μαθητική κοινότητα, ενώ ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τη φύση της Ψυχικής Υγείας-Ασθένειας, και τους όρους αναπηρία-ψυχική αναπηρία, προβάλλοντας τρία σχετικά βίντεο -με κινούμενα σχέδια, ενώ οι μαθητές συμμετείχαν σε μια βιωματική άσκηση-ενεργητική ακρόαση : Η ηχώ -αποτυπώνοντας  έτσι  τα συναισθήματά τους.

Στο τέλος της δράσης, οι μαθητές κλήθηκαν να ζωγραφίσουν σε ένα σεντόνι ό,τι τους έκανε εντύπωση, προβάλλοντας έτσι τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκλήθηκαν από την ημέρα αυτή. Ακόμη, διανεμήθηκαν ενημερωτικά έντυπα και αναμνηστικά ενθύμια, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς των μαθητών σχετικά με τη δράση που έλαβε χώρα και την Ψυχική Υγεία. Άλλωστε διαβιούμε στην εποχή της αφθονίας, της τεχνολογικής εξέλιξης, του άγχους και της πίεσης, με άμεσο αντίκτυπο τον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, πόσο μάλλον στον ευαίσθητο κόσμο των παιδιών.

Η ανταπόκριση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών, ήταν θετικώς προσκείμενη, ενώ η εκδήλωση στέφτηκε με πλήρη επιτυχία. Η παιδική ηλικία-εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης αποτελούν μια  ευαίσθητη περίοδο της ζωής με πολλές αλλαγές, όπως για παράδειγμα, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, η αποχώρηση από την οικογενειακή εστία και η έναρξη φοιτητικής ζωής, για πολλούς θεωρούνται συναρπαστικές στιγμές. Μπορούν, όμως επίσης, να είναι στιγμές αυξημένου άγχους και ανησυχίας, όπου αν δεν αναγνωριστούν και διαχειριστούν κατάλληλα, να οδηγήσουν σε ψυχικές ασθένειες.

Ευχαριστούμε θερμά την Διευθύντρια, τον Σύλλογο Διδασκόντων, τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου για τη συνεργασία και τη θετική τους ανταπόκριση στην ενημερωτική δράση μας!

Επομένως : «Mίλησε με την Ψυχή σου..!», γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά όλοι ίδιοι...

Με εκτίμηση,

οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό

του Α' Οικοτροφείου B.N.Y. «ΑΡΣΙΝΟΗ»

Ακολουθούν φωτογραφίες

Το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης "Ε.Ψ.Υ.Κ.Α." είχε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθεί την υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου στις εγκαταστάσεις της μονάδας, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018.


Ωφελούμενοι και προσωπικό ξενάγησαν την κ. Νοτοπούλου σε όλους τους χώρους της μονάδας αφού προηγήθηκε συνομιλία μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, οι ωφελούμενοι είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν την καθημερινότητά τους μέσα από τη συμμετοχή τους στα Θεραπευτικά Προγράμματα. Τόνισαν επίσης πως τα οφέλη που αποκομίζουν, συμβάλλουν στην βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

Η υφυπουργός εισέπραξε τη θετική αύρα των ωφελουμένων αναφέροντας χαρακτηριστικά για τη μονάδα: «πρόκειται για ζεστούς χώρους όπου φιλοξενούνται ευτυχισμένοι άνθρωποι με ιδιαίτερη αγάπη και κατάθεση ψυχής».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο προϊστάμενος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Καρβούνης καθώς και προσωπικό των μονάδων Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν.Δράμας.


Ακολουθούν φωτογραφίες
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 10:15

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στον «Πολυδεύκη...»

Γράφτηκε από

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση στο χώρο του Κέντρου Ημέρας.


Μέσα από την ανάγνωση αφηγήσεων και ποιημάτων οι ωφελούμενοι της μονάδας τόνισαν τη σπουδαιότητα του ηρωισμού που επέδειξαν οι Έλληνες του ’40 στις κρίσιμες εκείνες στιγμές του έθνους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε προβολή video με φωτογραφικό υλικό και τραγούδια από το έπος του 1940. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, όλοι οι παρευρισκόμενοι, μέλη και το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.

 

Με εκτίμηση

Τα μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ

«Η Ψυχική Υγεία στο Σχολείο»


Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, το Β’ Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο «ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ» στην Αργυρούπολη Δράμας, σε συνεργασία με το Προστατευόμενο Διαμέρισμα στο Φωτολίβος Δράμας, της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης "Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.", πραγματοποίησαν ενημερωτική δράση στο Δημοτικό Σχολείο Φωτολίβους, την 10η Οκτωβρίου 2018.

Η φετινή παγκόσμια Ημέρα ήταν αφιερωμένη στους νέους μέσα από ένα μεταβαλλόμενο κόσμο με κεντρικό θέμα «H Ψυχική Υγεία στο Σχολείο». Ενόψει αυτού, πραγματοποιήθηκε γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς και τη μαθητική κοινότητα. Στη συζήτηση που ακολούθησε πραγματευτήκαμε της έννοιες της Ψυχικής Υγείας και της Ψυχικής Ασθένειας, καθώς επίσης και τους  τρόπους αντιμετώπισης της Ψυχικής Νόσου. Στη συνέχεια  της συζήτησης εστιάσαμε στην αναγνώριση των συναισθημάτων,  καταλήγοντας στα αρνητικά συναισθήματα που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα στο χώρο του σχολείου και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Για την παραπάνω θεματολογία εφαρμόστηκαν εκπαιδευτικές τεχνικές όπως ο καταιγισμός ιδεών, η μελέτη περίπτωσης, οι ασκήσεις και οι ερωτήσεις-απαντήσεις. Χρησιμοποιήθηκαν εκπαιδευτικά μέσα όπως έντυπο υλικό ασκήσεων, διαφάνειες-videoprojektor. Ολοκληρώσαμε με ζωγραφική και μουσική, αποτυπώνοντας τη διάθεση της ημέρας.

Ως ενθύμια διανεμήθηκαν χρωματιστοί σελιδοδείκτες, χειροποίητοι από τους ενοίκους των δομών μας, έντυπο ενημερωτικό υλικό προσαρμοσμένο στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς αντίστοιχα και γλύκα εδέσματα για όλους.

Η ανταπόκριση των μαθητών, ήταν ιδιαιτέρως θετική και ενθουσιώδης. Η εκπαιδευτική κοινότητα από την πλευρά της πρότεινε την υλοποίηση άλλης μιας τέτοιας δράσης  απευθυνόμενη αυτή τη φορά στους γονείς.

Τη δράση τίμησε με την παρουσία του ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 4ης Περιφέρειας Ν.Δράμας ο κ.Παρασχίδης Κυριαζής.

 

Με εκτίμηση,

οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό

του Β' Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου «ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ»

και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος του Β' Οικ. Ψυχ/κού "Αγάπανθος"

της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Στην Αστική Σχολή Κατερίνης βρέθηκαν την Κυριακή το απόγευμα 21/10/2018 οι φιλοξενούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος του Οικοτροφείου «ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ».


Εκεί παρακολούθησαν μια σπουδαία εκδήλωση της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας με θέμα «Αφιέρωμα στην πόλη της Κατερίνης : Μνημονεύοντας την απελευθέρωση της πόλης μας».

Είχαν την δυνατότητα να ακούσουν απαγγελίες ποιημάτων και να ταξιδέψουν στον χρόνο μιας πλούσιας ιστορίας της πόλης έως το σήμερα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους, το ενδιαφέρον τους εκδηλώθηκε αμείωτο.

Υπήρξε η ευχέρεια επικοινωνίας με καταξιωμένους συγγραφείς και ανερχόμενους, με πολίτες και με τοπικούς παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Διήμερο Δράσεων 10, 11 Οκτωβρίου 2018


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο δράσεων ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης της κοινότητας από το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α),  σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία στο πλαίσιο εορτασμού της 10ης Οκτώβρη «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας».

«Έφηβοι και ψυχική υγεία σε ένα κόσμο που αλλάζει» το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, η οποία ήταν αφιερωμένη στους εφήβους.

Η έναρξη του διημέρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κάτω Νευροκοπίου στις 10:30 π.μ. Το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Κάτω Νευροκοπίου, πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση αφιερωμένη στην ψυχική υγεία των εφήβων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό ενημερώθηκε για τις κατηγορίες ψυχικών διαταραχών και εν συνεχεία για τις πηγές αντιξοότητας του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος των εφήβων. Η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κοινού ήταν άμεση με πληθώρα ερωτήσεων και προβληματισμών σχετικά με το θέμα. Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παρουσίαση βιντεοπροβολής με μαρτυρίες και βιώματα των ωφελουμένων. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων μέσω διαλόγου αλληλεπίδρασης. Ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας υπήρξε η «κατάθεση ψυχής» του κ. Π. Μπόσκου μέλους του Σωματείου ΑμεΑ ο οποίος παραδειγμάτισε το κοινό, τονίζοντας πως ο αυτοσεβασμός μας,  προϋποθέτει την αγάπη, την κατανόηση και το σεβασμό στα προβλήματα των άλλων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Α. Τσεπνίδης καθώς και η Πρόεδρος του Νομικού προσώπου κ. Σ. Χαλυβίδου.

Η αυλαία έπεσε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 όπου ωφελούμενοι και προσωπικό του Κέντρου Ημέρας, σε συνεργασία με το Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της Δράμας από τις 10:00π.μ-13:00μ.μ. Συμπολίτες μας κάθε ηλικίας είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν γύρω από θέματα ψυχικής υγείας καθώς και για το έργο της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Δράμας, κ. Α. Μωϋσιάδης, ο Διευθυντής Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού Δ.Δράμας, κ. Κ. Τριανταφυλλίδης, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στ. Ηλιόπουλος, η Προϊσταμένη Κοινωνικών Υπηρεσιών Δ.Δράμας κ. Ι. Κωνσταντινίδου,ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν.Δράμας κ. Δ. Μπόσκος, η Επιμελήτρια Ανηλίκων Ν.Δράμας κ. Μ. Ελευθερίου, καθώς και προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας του Δ.Δράμας.

 

Με εκτίμηση

Οι ωφελούμενοι και το προσωπικό

των μονάδων ψυχικής υγείας Ε.Ψ.Υ.Κ.Α Ν. Δράμας


Ακολουθούν φωτογραφίες από τις δράσεις

Στις 10 Οκτωβρίου 2018, οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης Θεσσαλονίκης της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α σε συνεργασία με τον Κοι.Σ.Π.Ε «Ίρις» και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.


Η δράση έλαβε χώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγ. Σοφίας & Ερμού) με σύνθημα «Μεγαλώνω Σωματικά και Ψυχικά Υγιής».

Στόχος της δράσης ήταν να μεταφερθεί στο ευρύ κοινό το μήνυμα πως χρειάζεται να δημιουργούμε στη ζωή μας εκείνες τις συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να έχουμε ανεπτυγμένη  ψυχική ανθεκτικότητα, από μικρή έως μεγάλη ηλικία. Τα μηνύματα που περάσαμε αφορούσαν το να μην φοβάμαι ή να μην ντρέπομαι να ζητάω βοήθεια όταν χρειάζεται, να μπορώ να απολαμβάνω στη ζωή μου όσα της δίνουν νόημα, να φροντίζω και να αγαπάω τον εαυτό μου όπως ακριβώς είναι, να νοιάζομαι για τους άλλους, να επιτρέπω στον εαυτό μου να εκφράζεται και να δημιουργεί, να μπορώ να αντιλαμβάνομαι πως οι ψυχικές δυσκολίες δεν είναι αδυναμία χαρακτήρα κ.α. Δόθηκε η ευκαιρία στους περαστικούς να διαβάσουν και να συζητήσουν τα πιο πάνω με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που παραβρέθηκαν αλλά και να συμπληρώσουν στο «δέντρο της ζωής» τα δικά τους, δημιουργώντας στο τέλος ένα ψηφιδωτό μηνυμάτων φροντίδας και έγνοιας της ψυχικής μας υγείας. Επίσης στους περαστικούς δόθηκαν μικρά φυτά τα οποία περιελάμβαναν κάποιο προσωπικό μήνυμα και στόχευαν στον συμβολισμό, «όπως θα πρέπει να φροντίσετε τον φυτό για να μεγαλώσει, να δυναμώσει και να παράγει, έτσι θα πρέπει να φροντίζεται για τον εαυτό σας».

Τη δράση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης κος Χατζηβρέττας Δημήτριος.

Αποσπάσματα της δράσης και συνεντεύξεις πρόβαλαν τα τηλεοπτικά κανάλια ΕΡΤ3, ΤV100, ΒΕΡΓΙΝΑ ΤV και το ραδιόφωνο FM100.

 

Οι φιλοξενούμενοι & εργαζόμενοι

των δομών της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στο Ν. Θεσσαλονίκης


Ακολουθούν φωτογραφίες
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 05:45

Ο «Πολυδεύκης» στον Ιππικό Όμιλο Δοξάτου

Γράφτηκε από

Το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης) συμμετείχε για μία ακόμη χρονιά στην καθιερωμένη εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, της Τοπικής Διοίκησης Δράμας στον Ιππικό Σύλλογο Φιλίππων Δοξάτου.


Η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 και ώρες 10:00π.μ. με 16:00 μ.μ. ήταν αφιερωμένη στα παιδιά και έφερε το σύνθημα «Υπηρετώ δια της φιλίας...»

Τα παιδιά τα οποία παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα άλογα, να φωτογραφηθούν με αυτά και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν και να χαλαρώσουν. Διάφορες δραστηριότητες όπως, ελεύθερη ιππασία, χειροτεχνίες και ζωγραφική στη φύση, αθλοπαιδίες, επίδειξη οχημάτων της τροχαίας, μαγνήτισαν τους μικρούς μας φίλους και παρέσυραν τους γονείς στο μαγικό ταξίδι της φύσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν προσωπικό και μέλη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ, απασχολώντας τους μικρούς επισκέπτες με κατασκευές χαρτοκοπτικής αλλά και συναρμολόγησης ενός αυτοσχέδιου καπέλου ιππασίας.

Κατά την ολοκλήρωση της δράσης οι συμμετέχοντες φωτογραφήθηκαν με τους διοργανωτές ανανεώνοντας την ετήσια συνάντησή τους με περισσότερες δημιουργίες για περισσότερα χαμόγελα...

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Δράμας κ. Σκάρλιο Μηνά για τη συνεχή και άριστη συνεργασία που διατηρεί με την Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. αναγνωρίζοντας το έργο της.

Γιατί αγάπη  σημαίνει παιδί...

Γιατί παιδί σημαίνει χαμόγελα!!

 

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»


Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Διήμερο Δράσεων 10,11 Οκτωβρίου 2018


Το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της  Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών) θα πραγματοποιήσει διήμερο δράσεων ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης της κοινότητας σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας στις μέρες μας είναι συνηθισμένα και αγγίζουν ακόμη και τους εφήβους. «Έφηβοι και ψυχική υγεία σε ένα κόσμο που αλλάζει» το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας 2018 αφιερωμένη στους εφήβους και στον κόσμο που πραγματικά τους ανήκει...

Ειδικότερα: Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκδήλωση αφιερωμένη στην ψυχική υγεία των εφήβων στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Νευροκοπίου στις 10:30 π.μ. Θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό καθώς και αυτοσχέδιες κατασκευές από τους ωφελούμενους της μονάδας. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή και απευθύνεται στο ευρύ κοινό της περιοχής.

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 ωφελούμενοι και προσωπικό του Κέντρου Ημέρας σε συνεργασία με το Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική δράση στην κεντρική πλατεία της Δράμας από τις 10:00 π.μ-13:00μ.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διανομή ενημερωτικού υλικού αναφορικά με την λειτουργία και τις δράσεις της μονάδας και γενικότερα το έργο της κοινωνικής αποκατάστασης της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.

Στόχος μας είναι να αλληλεπιδράσουν ωφελούμενοι και απλοί πολίτες σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο που ο καθένας από εμάς αποτελεί αναπόσπαστο μέρους αυτού...

Η ψυχική υγεία σημαίνει ευτυχία.

Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε;

Πόσο ευτυχισμένοι οφείλουμε στον εαυτό μας να είμαστε;

Η ποιότητα και όχι η ποσότητα της ευτυχίας

είναι το μέγιστο ανθρώπινο αγαθό.

Με εκτίμηση

Οι ωφελούμενοι και το προσωπικό

των μονάδων ψυχικής υγείας Ε.Ψ.Υ.Κ.Α Ν. Δράμας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

10η Οκτωβρίου 2018

«ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ»


Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κοζάνης Γρεβενών θα πραγματοποιήσει δράση ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, 10:00 μ - 13:00, στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, με θέμα: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ.

Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση του κοινού γύρω από θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά και αρνητικά την ψυχοσύνθεσή τους. Στη δράση θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό, ενώ οι περαστικοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν με το προσωπικό της Κινητής Μονάδας.

10 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας


H Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.», στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, δράση για την Ψυχική Υγεία, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ.

Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού απέναντι σε θέματα προαγωγής ψυχικής υγείας και ανάπτυξης ψυχικής ανθεκτικότητας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., είναι ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Β. Ελλάδα, εφαρμόζοντας τις αρχές της Κοινωνικής-Κοινοτικής ψυχιατρικής, συμπράττοντας στην πρακτική και ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση της χώρας.

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας Κοινωνικοί Λειτουργοί :

Μουρτιάδου Φωτεινή (2310.630754 / 6976673432 | e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) &

Ελοβάρη Δέσποινα (Τηλ. 6977233654 | e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 09:46

«Η Ψυχική Υγεία συναντά την εκπαίδευση!»

Γράφτηκε από

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

10η Οκτωβρίου 2018

«Η Ψυχική Υγεία συναντά την εκπαίδευση!»


Το Α΄Οικοτροφείο Β.Ν.Υ Προσοτσάνης της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α (Εταιρεία Ψυχιατρικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών) «ΑΡΣΙΝΟΗ», που αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας και φιλοξενεί άτομα με ψυχικές διαταραχές για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη με σκοπό να διασφαλιστεί η παραμονή τους στην κοινότητα και η συνέχιση των σχέσεων των ατόμων αυτών με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία με το 6/θ Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης- Σιταγρών του Δήμου Προσοτσάνης, διοργανώνει ενημερωτική δράση με τίτλο : «Η Ψυχική Υγεία συναντά την εκπαίδευση!», στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2018, που θα λάβει χώρα στο χώρο του σχολείου, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 και ώρες από 10.00 έως 14.00.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, συζήτηση με τους μαθητές, διανομή σχετικού ενημερωτικού έντυπου και αναμνηστικών ενθυμίων, ζωγραφική από τα παιδιά του σχολείου, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συνάντηση και συζήτηση με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών.

Με εκτίμηση,

Οι Ένοικοι και το Προσωπικό

του Α’ Οικοτροφείου Β.Ν.Υ. «ΑΡΣΙΝΟΗ»

Η Tοπική Διοίκηση Δράμας (I.P.A) της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, στα πλαίσια των κοινωνικών της εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει για 7η συνεχή χρονιά την ερχόμενη Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 και από ώρες 10:00' έως 16:00' στον Ιππικό Σύλλογο Δοξάτου (11ο χιλ. Ε.Ο. Δράμας-Καβάλας), μια ξεχωριστή εκδήλωση για παιδιά, όλων των ηλικιών, για τα μέλη και τους φίλους της ένωσής μας.


Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά διάφορα άλογα, να κάνουν ελεύθερη ιππασία, αλλά και να φωτογραφηθούν με αυτά, ενώ από τον υπεύθυνο του συλλόγου θα γίνει ενημέρωση για τη ζωή και τις συνήθειες του αλόγου.

Επίσης, για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν και πολλές ακόμη ευχάριστες εκπλήξεις, όπως βόλτα με παραδοσιακό κάρο, επίδειξη εκπαίδευσης άγριου αλόγου, παραδοσιακό πετάλωμα αλόγου, Survivor για παιδιά, χειροτεχνίες, ζωγραφική και μαγειρική στη φύση.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα παρουσιασθούν ελληνικοί παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί από παιδικά τμήματα πολιτιστικών συλλόγων του Νομού μας.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ, ενώ θα υποστηρίζονται από επαγγελματίες του είδους, με τη βοήθεια των εθελοντών της ένωσής μας.

Απαραίτητη η συνοδεία τουλάχιστον ενός εκ των δύο γονέων.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί Σχολικό Bazaar από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη στήριξη των δράσεών του.

Το Δ.Σ. της I.P.A. Δράμας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά για την εθελοντική συμμετοχή τους όλους τους παρακάτω συλλόγους, φορείς και ιδιώτες, η συμβολή των οποίων είναι καθοριστική για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης:

 1. Το Δ.Σ. του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου
 2. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Δράμας
 3. Τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας Δράμας «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.
 4. Την Εθελοντική ομάδα ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. του Δήμου Δοξάτου
 5. Την Καθηγήτρια καλών τεχνών κα. ΓΡΙΒΑ Έλενα
 6. Τον Ιατρό του Γ.Ν. Δράμας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ Αλέξανδρο
 7. Τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Δράμας
 8. Το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας
 9. Τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταγρών
 10. Τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πανοράματος
 11. Τον Δήμο Δοξάτου
 12. Την Δ/νση Αστυνομίας Δράμας και όλους τους εθελοντές αστυνομικούς.

 

SERVO PER AMIKECO

(Υπηρετώ δια της Φιλίας)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 13η Εικαστική Έκθεση Δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δ.Δράμας στα πλαίσια του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης», στις 17 Σεπτεμβρίου.


Την εκδήλωση εγκαινίων προλόγισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΥΚΑ κ. Α. Βενύτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο όλης αυτής της προσπάθειας κατά τα τελευταία συνεχή έτη. Ακολούθως, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» κα Ε. Κοτσαμπασίδου τόνισε πως ο στόχος της κοινωνικής επανένταξης των ψυχικά ασθενών έχει επιτευχθεί εφόσον οι άνθρωποι αυτοί πλέον είναι ενεργοί πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας.

Τόσο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε ένα χώρο όπου οι εικαστικές δημιουργίες αφήνουν μηνύματα ανθρωπιάς, προσπάθειας και φυσικά αισιοδοξίας.

«Με τα μάτια ανοιχτά...», ο τίτλος της φετινής έκθεσης η οποία απευθυνόταν στην ανάγκη κατανόησης και αποδοχής των ψυχικά ασθενών, αρχικά από την οικογένεια τους και εν συνεχεία από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Μέσω της προβολής «ταινίας μικρού μήκους» οι αληθινές μαρτυρίες των φιλοξενουμένων γύρω από  την έναρξη αλλά και την εξέλιξη της ασθένειας, απέσπασαν δυνατά συναισθήματα αλλά και προβλημάτισαν τους καλεσμένους γύρω από τη φιλοσοφία μιας βιώσιμης διαφορετικότητας.

Ανεβαίνοντας τη σκάλα της ζωής διαπιστώνουμε πως για κάποιους η πρόσβαση είναι ευκολότερη από κάποιους άλλους. Κάποιο σκαλί μπορεί να οδηγεί στο απρόσωπο, κάποιο άλλο στη μοναξιά...

Ωστόσο τα θεμέλια του γέλιου, της ελπίδας και της συνεχούς προσπάθειας είναι αυτά που καταρρίπτουν τα εμπόδια και διασφαλίζουν την ανοδική πορεία της σκάλας αυτής. Τελικά το έπαθλο του αγώνα είναι η ίδια η ΖΩΗ! Οι άνθρωποι αυτοί το έχουν πετύχει και ακόμη συνεχίζουν...


Ακολουθούν φωτογραφίες...

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Κοζάνης και Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης ασθενών «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α», σε συνεργασία με το Κ.Η.Φ.Η Πενταλόφου Κοζάνης, διοργανώνει την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, ενημερωτική δράση-ομιλία, από τις 10:30 π.μ. - 12:30 μ.μ., στο  Κ.Η.Φ.Η. της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας.

Στόχος είναι η ενημέρωση για την κατάθλιψη στο ευρύ κοινό και η ανάπτυξη συνεργασίας και δικτύωσης με τοπικούς φορείς κοινωνικής στήριξης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διανομή ενημερωτικού υλικού.

Η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, είναι Ν.Π.Ι.Δ, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί  μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αποασυλοποίησης στη Β. Ελλάδα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι Δομές Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας (Α’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. Προσοτσάνης «Αρσινόη», Β’ Οικοτροφείο Ψ.Χ.Γ. Αργυρούπολης «Αγάπανθος», Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους, Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης) συμμετέχοντας για μία ακόμη χρονιά στις παράλληλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό του «Προφήτη Ηλία» του Δήμου Προσοτσάνης διοργάνωσαν ψυχαγωγική-αθλητική εκδήλωση την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 και ώρα 20.00 μ.μ. στην Πλατεία της Προσοτσάνης σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Προσοτσάνης.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν παιδιά διαφόρων ηλικιών καθώς και ωφελούμενοι των μονάδων, περιελάμβανε «καλοκαιρινές αθλοπαιδιές» όπως κουταλοδρομία, νεροκουβαλητή και bowling δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να ψυχαγωγηθούν και διασκεδάσουν μέσα από παιχνίδια που προάγουν το αθλητικό πνεύμα, την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Στην συνέχεια μικροί και μεγάλοι συνέβαλαν στην δημιουργία ομαδικής ζωγραφιάς με θέμα τη φιλία. Με το κλείσιμο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή χειροποίητων μεταλλίων τα οποία και προετοιμάστηκαν για το σκοπό αυτό από τους ωφελούμενους των μονάδων της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος του Δήμου Προσοτσάνης κ. Ι. Τσαουσίδης καθώς και πλήθος κόσμου τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά καθώς η  σύνδεσή μας με την ευρύτερη κοινότητα, μέσω τέτοιων εκδηλώσεων, ενθαρρύνει την προσπάθειά μας, ανατροφοδοτεί σημαντικά το έργο μας που αφορά την ευαισθητοποίηση της κοινότητας και την καταπολέμηση του στίγματος.

 

Με εκτίμηση

το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι

των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας


Ακολουθούν φωτογραφίες
Στα πλαίσια των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων του Δήμου Προσοτσάνης για την εορτή του Προφήτη Ηλία, οι Δομές της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στο Νομό Δράμας (Α' Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. "Αρσινόη", Β' Ψυχ/κό Οικοτροφείο "Αγάπανθος", Κέντρο Ημέρας "Πολυδεύκης", Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους) και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Προσοτσάνης, συνδιοργανώνουν αθλοπαιδιές σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2018 και ώρα 20:00 στην κεντρική πλατεία της Προσοτσάνης.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και φέτος οι θερινές διακοπές των ενοίκων του Α' Β.Ν.Υ. Oικοτροφείου «Αρσινόη», Β' ΨΧΓ Oικοτροφείου «Αγάπανθος» και Προστατευόμενου Διαμερίσματος Φωτολίβους, που φιλοξενούνται στις Δομές της ΕΨΥΚΑ στο N. Δράμας.


Οι φιλοξενούμενοι των δομών στις 04/06/2018 αναχώρησαν με ενθουσιασμό και κέφι για τα Φλογητά Χαλκιδικής, προορισμό επιλογής τους, προκειμένου να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι συμμετέχοντες του προγράμματος ξεναγήθηκαν στη περιοχή, απόλαυσαν τις αμμώδεις παραλίες του Νομού, διασκέδασαν  σε μαγαζιά και δέχτηκαν με ενθουσιασμό τη φιλοξενία των ανθρώπων της πανέμορφης Χασλκιδικής.

Οι διακοπές ολοκληρώθηκαν στις 08/06/2018, μέσα σε ένα κλίμα ικανοποίησης και ευχαρίστησης, δηλώνοντας το αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα συμμετοχής των ανθρώπων αυτών σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, οι οποίες συμβάλλουν ως προς τη κοινωνικοποίηση, δραστηριοποίηση, ενθάρρυνση και αλληλεπίδρασή τους με τον κοινωνικό περίγυρο, δημιουργώντας γέφυρες γνωριμίας, αποδοχής, ισότιμης συνύπαρξης και τελικά ενσωμάτωσής τους σε αυτόν και ευρύτερα στη κοινωνία.

Τελικά η επιτυχία των διακοπών κρύβεται... όταν στην ίδια «βάρκα» ταξιδεύουν ψυχή και σώμα...

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό εύχονται Καλό Καλοκαίρι σε όλους!!!

Ακολουθούν φωτογραφίες...

Στις 20 Ιουνίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η τρίτη κατά σειρά προγραμματισμένη ενημέρωση των δομών της ΕΨΥΚΑ Ν.Δράμας -Α΄ Β.Ν.Υ. Οικοτροφείο «ΑΡΣΙΝΟΗ», Β΄ Ψ.Χ.Γ. Οικοτροφείο «ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ» και Προστατευόμενο Διαμερίσμα Φωτολίβους- που αφορούσε την ενημέρωση του ΚΑΠΗ Δ.Δ.Πετρούσας Δ.Προσοτσάνης, με θέμα την κατάθλιψη στη Γ΄ Ηλικία.


Η δράση αυτή υλοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Δήμου Προσοτσάνης, για την ενημέρωση των ΚΑΠΗ Δ.Δ. Φωτολίβους και Δ.Δ. Πετρούσας, σε συνέχεια της επιτυχούς πρώτης παρουσίασης στο ΚΑΠΗ Δ.Δ. Προσοτσάνης, που είχε πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Για ακόμα μια φορά, το κοινό της 3ης ηλικίας αγκάλιασε τη δράση αυτή και ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμά μας, συμμετέχοντας ενεργά με παρεμβάσεις, προτάσεις και «κατάθεση ψυχής» στη θεματολογία της ημέρας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα, με την υπόσχεση συνάντησής μας στο μέλλον και προσέγγιση θεματολογίας που πρότειναν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Προσοτσάνης και το αρμόδιο δυναμικό των ΚΑΠΗ, για τη σημαντική αυτή συνεργασία μας, καθώς και για την ευκαιρία που μας δώσανε προκειμένου να υλοποιήσουμε και να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τη σειρά των δράσεων αυτών.

Κλείνοντας είναι σημαντικό να ευχαριστήσουμε, το κοινό της 3ης ηλικίας για τη θετική ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας, την αποδοχή και τη δυνατότητα που μας δόθηκε να έρθουμε σε επαφή και να γνωριστούμε.

Η συνεργασία αυτή μας τιμά ιδιαίτερα...

Ακολουθούν φωτογραφίες...

Το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. επισκέφθηκε προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Παρανεστίου αποτελούμενο από τον κ. Ν. Φεργαδάκη, Κοινωνικό Λειτουργό, την κ. Β. Τουκμακτσή, Κοινωνική Επιστήμονα, και την κ. Ε. Κουγιουμτζή, Οικονομολόγο.


Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση αναφορικά με τη λειτουργία της μονάδας στο πλαίσιο της δικτύωσης-διασύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ φορέων και τοπικών υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο χώρο της μονάδας ενώ παράλληλα υπήρξε αναφορά στα θεραπευτικά προγράμματα που υλοποιούνται με σκοπό την κοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, την καταπολέμηση του στίγματος και την κοινωνική τους επανένταξη.

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

Μόνο χαρά και ενθουσιασμός στα πρόσωπα των φιλοξενουμένων της ΕΨΥΚΑ για την πρώτη τους εμφάνιση ως ομάδα χορού στο εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πολυθέαμα του 2ου Φεστιβάλ ΚΔΑΠμεΑ «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» του Δήμου Νεάπολης-Συκεών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/05/2018 στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κλειστό Πεύκων.


Μια τιτάνια προσπάθεια των ξεχωριστών αυτών αθλητών, που εκτός από τη συμμετοχή τους σε πάνω από 8 αθλήματα θέλησαν να αποδείξουν με δύναμη ψυχής και τις χορευτικές τους ικανότητες.

Γεμάτοι αισιοδοξία, ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα τον Οκτώβριο 2017, στο πρόγραμμα μουσικο-κινητικής αγωγής και στη συνέχεια μπήκαν αποφασιστικά σε χορευτικούς ρυθμούς με την ελπίδα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να εισπράξουν το χειροκρότημα ανάμεσα σε 600 άτομα χορευτές, εκπαιδευτές, γονείς, κοινό, εργαζόμενους και αιρετούς του δήμου στο φεστιβάλ των ΚΔΑΠ. Με τις εντυπωσιακές στολές τους, χόρεψαν, διασκέδασαν, γνώρισαν άλλους χορευτές και επιβραβεύτηκαν τόσο με το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια του κοινού όσο και με έπαθλα από το Δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών κ. Σίμο Δανιηλίδη.

Οι αξιοθαύμαστοι χορευτές τις ΕΨΥΚΑ ήταν: από τον Ξενώνα «ΙΡΙΣ» η Μελπομένη Κ., η Μαρία Ν., ο Νίκος Μ. και ο Φώτης Σ., από τα ΠΔΘ ο Δημήτρης Μ., ο Δημήτρης Μ., η Δέσποινα Τ., η Χριστίνα Τ. και από το Οικοτροφείο «Γλαύκη» η Αγγελική Τ., ο Βασίλης Π. και ο Μανώλης Κ.

Συγχαρητήρια σε όλους για το μάθημα ζωής που δεν ήταν άλλο από τη δύναμη της διαφορετικότητας!

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες

Στις 3 Μαίου 2018, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στο Κ.Α.Π.Η. Δ.Δ Φωτολίβους, με θέμα την Κατάθλιψη, από Επιστημονικό προσωπικό (Ε. Σατικίδου - Ψυχολόγο, Κ. Λαζαρίδου - Κοινωνική Λειτουργό, Ν. Κατζέλη - Νοσηλεύτρια) των Δομών της ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας -Α’ Β.Ν.Υ. Οικοτροφείο «Αρσινόη», Β’ ΨΧΓ Οικοτροφείο «Αγάπανθος» & Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους-.

Το κοινό της 3ης ηλικίας ανταποκρίθηκε θετικά στη συνάντηση αυτή, συμμετέχοντας ενεργά στη θεματολογία της ημέρας. Με την ολοκλήρωση της δράσης τα μέλη του φορέα, εξέφρασαν την επιθυμία ως προς τη συνέχεια της συνεργασίας μας στο μέλλον, η οποία θα αφορά τη προσέγγιση σε προβληματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας στη καθημερινότητά τους.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση από τον Δήμο Προσοτσάνης για την ενημέρωση των ΚΑΠΗ Δ.Δ. Φωτολίβους και Δ.Δ. Πετρούσας του Δήμου Προσοτσάνης, σε συνέχεια της επιτυχούς πρώτης παρουσίασης στο Κ.Α.Π.Η. Δ.Δ. Προσοτσάνης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Ευχαριστούμε θερμά τόσο τον Δήμο Προσοτσάνης όσο και το αρμόδιο δυναμικό των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου που αγκαλιάζουν και στηρίζουν την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα Ψυχικής Υγείας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση συνάντησής μας στο Δ.Δ. Πετρούσας.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Παρασκευή, 18 Μαϊος 2018 08:51

«Μελοποιήματα...» Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

Γράφτηκε από

Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στα «Μελοποιήματα...» του μεγάλου νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών) σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας και το Μουσικό Σχολείο Δράμας, την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 και ώρα 7:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Δράμας.


Η εκδήλωση αφορούσε τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη του ποιητή που ύμνησε το «πολυσυζητημένο στις μέρες μας Αιγαίο», έναν τόπο ιδιαίτερα αγαπητό για όλους τους Έλληνες. Ωφελούμενοι - ένοικοι του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» Δράμας, του Β’ Ψ.Χ.Γ. Οικ. «Αγάπανθος» Αργυρούπολης και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Φωτολίβους της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α ανάγνωσαν ποιήματα από την ποιητική συλλογή «Τα Ρω του Έρωτα» δίνοντας ροή στη ζωή που τρέχει... με αγγελιοφόρους τα τζιτζίκια, τα τριζόνια, το Μικρό Βοριά.

Η Ορχήστρα Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας πλαισίωσε μουσικά την όμορφη αυτή εκδήλωση υπό την καθοδήγηση των καθηγητών κ. Γιαμαλή Νικολάου στην κιθάρα, κ. Σιδέρη Ηρακλή στο πιάνο καθώς και των μαθητριών Γελκοβάνη Σταυρούλας και Τσοκαταρίδου Μάρας στην ερμηνεία.

Η υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας κα Κοτσαμπασίδου Ευθαλία προλογίζοντας, ανέφερε: «η συνεργασία αυτή έχει ιδιαίτερο νόημα για εμάς και δη για τη μαθητική κοινότητα ώστε να ενημερωθούν στη συνέχεια να μας αποδεχτούν και όλοι μαζί να καταρρίψουμε το μύθο γύρω από τη ψυχική νόσο...».

Ακολούθως η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας κα Συμεωνίδου Μεταξένη απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό, διάβασε στίχους από ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης αναφερόμενη χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εκδήλωση όχι μόνο χάρη στη θεματολογία αλλά και γιατί έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε με μοναδικούς ανθρώπους».

Οι παρευρισκόμενοι ταξίδεψαν μέσα από ποιήματα και  τραγούδια με μελωδικούς ήχους στο απέραντο γαλάζιο, στο μαγικό κόσμο της ποίησης κα της μουσικής παίρνοντας μηνύματα αισιοδοξίας και ανθρωπιάς.

Την εκδήλωση έκλεισε ο αξιόλογος καθηγητής μουσικής κ. Γιαμαλής Νικόλαος αναφερόμενος χαρακτηριστικά: «Η εκδήλωση αυτή είναι ίσως η πιο ωραία από όσες έχουμε πραγματοποιήσει, με λίγες πρόβες ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα...».

Ευχαριστούμε θερμά όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αλλά και όλους όσους στηρίζουν τις προσπάθειές μας.

 

Το προσωπικό και οι ωφελούμενοι

των μονάδων ψυχικής υγείας

της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Κοζάνης και Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης ασθενών (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α), την Τρίτη 22/05/2018, στις 12:00, στα Γρεβενά, στο 2ο Γυμνάσιο, θα πραγματοποιήσει ομιλία, στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας, με θέμα : «Εθισμός στο διαδίκτυο και ορθή χρήση του».


Την ομιλία θα συντονίσουν η Ψυχολόγος Τζούτζα Παναγιώτα, η Κοιν. Λειτουργός Πλιόπλη Κλειώ, η Λογοθεραπεύτρια Γκάλφα Αναστασία και ο Νοσηλευτής Ντούσιας Ιωάννης, όπου και θα αναλύσουν τη θεωρητική παρουσίαση των προβλημάτων του εθισμού στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Στόχοι της δράσης είναι η γνωριμία της υπηρεσίας, η συνέχιση της συνεργασίας με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Γρεβενών και η πληροφόρηση και ανταλλαγή απόψεων με τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Η  Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, είναι Ν.Π.Ι.Δ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αποασυλοποίησης στη Β. Ελλάδα.

Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 05:24

Συμμετοχή της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στη δράση «Let’s do it! Greece»

Γράφτηκε από

Το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους της ΕΨΥΚΑ συμμετείχαν εθελοντικά στις δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης, που πραγματοποιήθηκαν στις 29/04/2018 σε όλη τη χώρα.


Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Ημέρας επί της οδού Αναστασίου Μακρή και περιελάμβαναν καθαριότητα του δρόμου καθώς και καλλωπισμό παρτεριού με διάφορα φυτά.

Ωφελούμενοι και προσωπικό συνεργάστηκαν με μεράκι και πολλή διάθεση στέλνοντας το δικό τους μήνυμα που αφορά την παγκόσμια εκστρατεία «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!» και με τον τρόπο αυτό έδωσαν όλοι μαζί... «Μια ανάσα για τη Δράμα!». Η ανταπόκριση και η συμβολή σε θέματα εθελοντισμού συνέβαλαν στην επιτυχία και της φετινής δράσης...

 

Με εκτίμηση

Οι ωφελούμενοι και το προσωπικό

των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α Ν.Δράμας

Ακολουθούν φωτογραφίες
Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 10:40

«Μελοποιήματα...» Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

Γράφτηκε από

Το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» Δράμας της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών, η οποία φιλοξενεί άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές με σκοπό την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία), η Κοινωνική Υπηρεσία Δ. Δράμας και το Μουσικό Σχολείο Δράμας σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση-αφιέρωμα στα «Μελοποιήματα...» του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη καθώς και απαγγελία ποιημάτων από την ποιητική συλλογή «Τα Ρω του Έρωτα» από τους ωφελούμενους - ενοίκους του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» Δράμας, του Β' Ψ.Χ.Γ. Οικ. «Αγάπανθος» Αργυρούπολης και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Φωτολίβους της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.

Η Ορχήστρα Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου θα ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, με τους καθηγητές κ. Γιαμαλή Νικόλαο στην κιθάρα, κ. Σιδέρη Ηρακλή στο πιάνο και τις μαθήτριες Γελκοβάνη Σταυρούλα και Τσοκαταρίδου Μάρα στην ερμηνεία.

Είσοδος Ελεύθερη.

Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο Κ.Α.Π.Η. της Δημοτικής Κοινότητας Φωτολίβους του Δήμου Προσοτσάνης, με θέμα: «Κατάθλιψη στη Γ' ηλικία».

Ομιλήτρια θα είναι η ψυχολόγος της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., κα Σατικίδου Ελευθερία.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Κοζάνης και Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης ασθενών (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α) θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα : «Προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι και στο σχολείο : εργαλεία ανίχνευσης και τρόποι αντιμετώπισής τους », την Παρασκευή 04/05/2018, στις 12:00, στο  Τσοτύλι Κοζάνης, στο Δημοτικό Σχολείο.

Την ομιλία θα συντονίσουν  η Ψυχολόγος - Ειδ. Παιδαγωγός Μέτσιου Αικατερίνη και ο Ψυχολόγος Πενέκελης Δημήτριος όπου και θα αναλύσουν την θεωρητική παρουσίαση των προβλημάτων συμπεριφοράς καθώς και το πρότυπο καταγραφής αυτής.

Στόχοι της δράσης είναι η γνωριμία της υπηρεσίας, η συνέχιση της συνεργασίας με το Δημοτικό Σχολείο και η πληροφόρηση και ανταλλαγή απόψεων με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς  των μαθητών για την βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς που εμφανίζουν στο σπίτι και στο σχολείο.

Η  Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, είναι Ν.Π.Ι.Δ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αποασυλοποίησης στη Β. Ελλάδα.

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 08:48

«Το καπάκι μην πετάς...το περιβάλλον να αγαπάς»

Γράφτηκε από

Με πρωτοβουλία των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας -Κέντρο Ημέρας «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ», Α' Β.Ν.Υ. Οικοτροφείο «ΑΡΣΙΝΟΗ», Β' Ψ.Χ.Γ. Οικοτροφείο «ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ» και Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους- υλοποιήθηκε  την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας φύλων, το κέντρο κοινότητας και παράρτημα Ρομά, το Τμήμα Προγραμματισμού ανάπτυξης και οργάνωσης Δήμου Δράμας, δράση αφιερωμένη στην ανακύκλωση καπακιών και στην προστασία του περιβάλλοντος, στον Κήπο του Διοικητηρίου Δράμας.


Η εκδήλωση η οποία είχε ως κεντρικό μήνυμα «Το καπάκι μην πετάς...το περιβάλλον να αγαπάς» αφορούσε ενημέρωση του κοινού ως προς τη σημασία της ανακύκλωσης καθώς και τα οφέλη αυτής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή μας τόσο πιο σημαντική η συμβολή μας όχι μόνο στη βελτίωση του περιβάλλοντος αλλά και κατ' επέκταση στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Μέλη, ένοικοι, φορείς αλλά και κόσμος συγκέντρωσαν καπάκια που συνέλεξαν με σκοπό τη συμβολή στην αγορά αναπηρικών αμαξιδίων καθώς και ακόντιων για αθλητικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης.

Η δράση ολοκληρώθηκε σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας, με εκπαιδευτικά παιχνίδια ζωγραφική και θεατρικό αυτοσχεδιασμό με την συμμετοχή μαθητών της Γ' Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας καθώς και ωφελούμενων του παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία όλων των προαναφερόμενων φορέων. Μέσω αυτής ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια σημαντική εκδήλωση στην οποία ακούστηκαν πολλά ηχηρά μηνύματα ως προς το σεβασμό και την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος που μόνο οφέλη μπορούν να υπάρξουν.

Σας ευχαριστούμε θερμά!

Ας μη ξεχνάμε,

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ = ΣΩΖΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»


Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση...

Την Τρίτη 16/01/2018 τα Προστατευόμενα Διαμερίσματα της ΕΨΥΚΑ στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν για άλλη μια χρονιά επίσκεψη στα Γιαννιτσά, όπου παρέδωσαν στον Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν.Πέλλας πλαστικά καπάκια, υποστηρίζοντας τον σκοπό του Συλλόγου για την εξασφάλιση αναπηρικών αμαξιδίων  σε ανασφάλιστους και άπορους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.


Τα καπάκια παρέλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σιδεράς Λάζαρος, η Υπεύθυνη του Συλλόγου κ. Τσιφτσάκη Μαρία και η κ. Παγκοζίδου Βούλα, που είχε υποδεχτεί την ομάδα των ενοίκων και πέρυσι.
(δείτε στην εικόνα δεξιά, το σχετικό ευχαριστήριο του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν.Πέλλας)

Η επίσκεψη στα Γιαννιτσά συνδιάστηκε με βόλτα για καφέ αλλά και με ξενάγηση στο Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών, όπου πραγματοποιήθηκε αναδρομή στον Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913.


Ακολουθούν φωτογραφίες από την παράδοση των καπακιών και την ξενάγηση στο Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών.

10 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2017


«Η Ψυχική Υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης...»

Χόρχε Μπουκάι «Ο Δρόμος της ευτυχίας»


Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου 2017, το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» σε συνεργασία με το Προστατευόμενο Διαμέρισμα Β' Οικ. Ψυκ/κου της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα ήταν αφιερωμένη στην κατάθλιψη με κεντρικό μήνυμα «Ας μιλήσουμε», το οποίο αντανακλά την ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση της συχνής ψυχικής νόσου και των τρόπων με τους οποίους μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.

Οι ωφελούμενοι αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη δράση, διένειμαν σελιδοδείκτες και ημεροδείκτες με μηνύματα και πληροφορίες αφιερωμένα στην κατάθλιψη. Ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και ενημέρωση από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας γύρω από θέματα που αφορούν την ψυχική νόσο.

Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας υπήρξε θετική και άμεση, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια και υποστήριξη είτε λόγω μη αποδοχής της ασθένειας είτε από τον φόβο του στίγματος και της κοινωνικής κατακραυγής.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας του Δ.Δράμας κ. Α. Μωϋσιάδης.

 

Με εκτίμηση,

οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό

των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας


Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση...

Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α», στις 10 Οκτωβρίου 2017, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με τις Δομές της Ξενώνα «Ίρις», Οικοτροφείο «Γλαύκη» και τα Προστατευόμενα Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού στην Πλατεία Ναυαρίνου, για θέματα που αφορούν το στίγμα, την πρόληψη, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.


Οι επισκέπτες του περιπτέρου ενημέρωσης  της ΕΨΥΚΑ, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το σημαντικό και  πολύπλευρο έργο της, να συνομιλήσουν ελεύθερα, να ρωτήσουν και να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, τόσο με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όσο και με τους φιλοξενούμενους των δομών μας, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια.

Τη δράση τίμησαν με την παρουσία τους σύλλογοι και φορείς που εργάζονται  στην Ψυχική Υγεία.


Ακολουθούν φωτογραφίες από την ενημερωτική δράση...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

10 Οκτωβρίου 2017

"Κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία"


Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η οποία τιμάται και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις δομές ΕΨΥΚΑ Δ.Προσοτσάνης ενημερωτική δράση στο ΚΑΠΗ της τοπικής κοινότητας.

Η κα Ελευθερία Σατικίδου, ψυχολόγος των δομών αναφέρθηκε στη κατάθλιψη της Τρίτης Ηλικίας, στον εντοπισμό των συμπτωμάτων, στην πρόληψη και τους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου. Παράλληλα διανεμήθηκε έντυπο υλικό και ακολούθησε συζήτηση σχετική με τη θεματολογία της ημέρας. Το κοινό της Τρίτης Ηλικίας ανταποκρίθηκε θετικά και συμμετείχε ενεργά, με έκδηλο το ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης.

Οι στόχοι της δράσης αφορούσαν την ενημέρωση, πρόληψη, ενδυνάμωση, κινητοποίηση της ομάδας των ανθρώπων που διανύουν τη περίοδο της Τρίτης Ηλικίας, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση του φόβου της αποδοχής της νόσου από τους πάσχοντες.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Προσοτσάνης για την τόσο σημαντική και ουσιαστική συνεργασία μας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι στα τόσα χρόνια δραστηριοποίησής μας στο χώρο της ψυχικής υγείας ο Δήμος Προσοτσάνης, στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες που καταβάλουμε ως προς την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας καθώς επίσης συμβάλλει και ενισχύει με κάθε τρόπο το όραμά μας ως προς την καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η συνεργασία αυτή μας τιμά ιδιαίτερα.

 

Κοινωνική Λειτουργός

Λαζαρίδου Κυριακή


Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση, καθώς και το ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο διανεμήθηκε.

Το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» σε συνεργασία με το Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης ασθενών «ΕΨΥΚΑ», διοργανώνουν την Τρίτη 10 Οκτωβρίου  2017, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ενημερωτική δράση από τις 10:00 π.μ. - 13:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διανομή ενημερωτικού υλικού καθώς και σελιδοδείκτες- ημεροδείκτες αφιερωμένα στην ημέρα αυτή.

Στόχοι της δράσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σε  θέματα που αφορούν την  ψυχική υγεία, την καταπολέμηση του στίγματος και την άρση των αντιλήψεων γύρω από την ψυχική νόσο.

Η ΕΨΥΚΑ, είναι ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που  λειτουργεί  μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αποασυλοποίησης στη Β. Ελλάδα. Στις δομές της  φιλοξενούνται άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές για ψυχοκοινωνική υποστήριξη  με σκοπό την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.

Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 09:52

11η εικαστική έκθεση Μονάδων Ψ.Υ. της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας

Γράφτηκε από

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 11η εικαστική έκθεση των 4 Μονάδων Ψ.Υ. της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δ.Δράμας στα πλαίσια του 40ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» στις 17/9/2017 και ώρα 18:30 μ.μ.


«Ας γίνουμε συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι περιπλανήσεων και καταστάσεων… όχι μόνο οδηγοί…». Ο τίτλος τη φετινής έκθεσης προσανατολίστηκε γύρω από το ταξίδι της ζωής. Οι περιπλανήσεις και οι καταστάσεις πολλές φορές μας ταξιδεύουν, μας συμβουλεύουν, μας προτρέπουν και μας αποτρέπουν. Αυτό όμως που τελικά μένει και αξίζει είναι οι ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ μας. Αυτοί είναι οι οδηγοί που μας μεταβιβάζουν τη δύναμή τους όταν πρόκειται για ένα δύσκολο ταξίδι.

Όλα τα έργα της έκθεσης «άψυχα» μεν, με περίσσια δύναμη δε, απέδειξαν τις ικανότητες αυτών των ανθρώπων αλλά και το υποστηρικτικό περιβάλλον που διαθέτει ο καθένας είτε πρόκειται για την οικογένειά του είτε πρόκειται για τον κοινωνικό του περίγυρο.

Σ' αυτό το ταξίδι περιπλανηθήκαμε με τους μελωδικούς ήχους από αξιόλογους και καταξιωμένους μουσικούς του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Αναφερόμαστε στους καθηγητές κ. Γιαμαλή και κ. Σιδέρη οι οποίοι «κλέβοντας» από τον ελεύθερό τους χρόνο και με προσωπική ευαισθησία που αποτελούν στις μέρες μας μια πολυτέλεια, κατάφεραν να μας χαλαρώσουν και να μας διασκεδάσουν. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια του μουσικού σχολείου Δράμας για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα μιας διαφορετικής συνεργασίας η οποία δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στο ανθρώπινο κομμάτι και να αντιληφθούμε την πολύτιμη ετερότητα μέσα από τις αδυναμίες μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό και ομιλίες από τον Γενικό Διευθυντή της ΕΨΥΚΑ κ. Αναστάσιο Βενύτη, τη Διευθύντρια Προσωπικού κ. Αντωνία Μάιπα καθώς και από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας κ. Ευθαλία Κοτσαμπασίδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Δράμας κ. Χ. Κεφαλίδου, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Α. Τερζής, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Α. Μωϋσιάδης, η Προϊσταμένη Κοινωνικών Υπηρεσιών Δ.Δράμας κ. Ι. Κωνσταντινίδου, η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας κ. Συμεωνίδου καθώς και πλήθος κόσμου.

 

 

Με εκτίμηση

οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό

των Μ.Ψ.Υ. της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας

Ακολουθούν βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης...


Ακολουθούν φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης...

Οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. που λειτουργούν στον Δήμο Προσοτσάνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Προσοτσάνης, διοργανώνουν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, ομιλία με θέμα: «Κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία».


Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 (Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας) και ώρα 10:30 π.μ. στον χώρο του Κ.Α.Π.Η. Προσοτσάνης.

Οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. που λειτουργούν στον Δήμο Προσοτσάνης είναι το Α' Οικοτροφείο Βαριάς Νοητικής Υστέρησης "Αρσινόη" στην Προσοτσάνη, το Β' Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο "Αγάπανθος" στην Αργυρούπολη και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα του Β' Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου "Αγάπανθος" στο Φωτολίβος. Στον Νομό Δράμας η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. λειτουργεί και το Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Ψυχικές Διαταραχές "Πολυδεύκης", το οποίο βρίσκεται στην πόλη της Δράμας.Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης στην εικόνα που ακολουθεί...
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 07:50

Δράση ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Γράφτηκε από

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου  2017, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης ασθενών «ΕΨΥΚΑ», θα πραγματοποιήσει ενημέρωση προς την κοινότητα για την Ψυχική Υγεία, από τις 10:00 π.μ. - 13:00 μ.μ. στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Δημητρίου Γούναρη (Πλατεία Ναυαρίνου) στη Θεσσαλονίκη.


Στόχοι της δράσης είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού απέναντι σε  θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας, η καταπολέμηση του στίγματος, των διακρίσεων και  η αντιμετώπιση του φόβου απέναντι σε στερεοτυπικές αντιλήψεις σε ότι αφορά τη ψυχική ασθένεια.

Η ΕΨΥΚΑ, είναι ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αποασυλοποίησης στη Β. Ελλάδα. Στις δομές της φιλοξενούνται άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές για ψυχοκοινωνική υποστήριξη με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Φ. Μουρτιάδου - Κοιν. Λειτουργός & Ανδ. Ευαγόρου - Ψυχολόγος. Τηλέφωνο: 2310.630754, e- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης στην εικόνα που ακολουθεί...

Άνοιξε τις πύλες χθες το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, η ψυχαγωγική εκδήλωση «Πολύχρωμη Παλέτα», στην οποία έδωσαν ηχηρό παρόν σύλλογοι και φορείς ΑμεΑ του Νομού Δράμας, καθώς και πλήθος Δραμινών, οι οποίοι συμμετείχαν στις δράσεις που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές.


Οι σύλλογοι και οι φορείς ΑμεΑ της περιοχής μας, συμμετέχουν ενεργά τα τελευταία χρόνια στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας με την ενέργεια και τη δύναμη τους.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα άνοιξε με την δράση του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ, το οποίο ήταν το αυτοσχέδιο bowling, και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μικρών επισκεπτών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ παράλληλα στον χώρο της πλατείας μικροί και μεγάλη είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κατασκευές με την τεχνική ντεκουπάζ, στο οποίο συντονιστές ήταν το προσωπικό και  τα μέλη του Οικοτροφείο «Πηγή» της ΔΕΥΨΥ.

Ακολούθως, τη συνέχεια του προγράμματος ανέλαβε ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας, όπου με τους μικρούς παρευρισκόμενους δημιούργησαν ζωγραφιές, και έπειτα οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν βαλς, με συντονιστή τον Σύλλογο Παραπληγικών Ν. Δράμας.

Έπειτα, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Οι Αγωνιστές» και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «Αλκυόνη», ανέλαβαν να διασκεδάσουν τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους επισκέπτες της εκδήλωσης, παίζοντας το παιχνίδι «νεροκουβαλητές».

Κατόπιν, το Κ.Δ.Α.Π.μεΑ «Το χαμόγελό μας» κινήθηκε σε μουσικούς ρυθμούς με το παιχνίδι «μουσικά στεφάνια», το οποίο λάτρεψαν οι μικροί συμμετέχοντες.

Παράλληλα, στον χώρο της πλατείας και κατά την διάρκεια των δράσεων της «Πολύχρωμης Παλέτας», υπήρχε εικαστικό project στο οποίο τα παιδιά του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων παρουσίασαν χειροτεχνήματα δικής τους κατασκευής.

Επίσης, από την πλευρά του ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από διάφορες ημερίδες και εκδηλώσεις τις οποίες έχει διοργανώσει στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα έγινε ενημέρωση των παρευρισκόμενων για τις δράσεις και το έργο του Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων της «Πολύχρωμης Παλέτας», πραγματοποιήθηκε απονομή επαίνων από τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ και Ταινιών Μικρού Μήκους, κ. Ανέστη Τερζή, στους εκπροσώπους των Συλλόγων και Φορέων ΑμεΑ, για τη συμμετοχή και την συμβολή τους στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Τέλος, η «Πολύχρωμη Παλέτα», ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση θεάτρου σκιών από τον Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή, με τον ξυπόλητο φίλο του Καραγκιόζη, ενώ ακολούθησε ζωντανή μουσική υπό τους ήχους της Modern Music Academy.

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπου το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων Δήμου Δράμας σε συνεργασία με τους Φορείς ΑμεΑ, υλοποίησαν αυτή την ψυχαγωγική εκδήλωση.

Οι συμμετέχοντες φορείς, ήταν οι ακόλουθοι: Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ, Οικοτροφείο «Πηγή» της ΔΕΥΨΥ, Σύλλογος Καρκινοπαθών, Σύλλογος Διαβητικών, Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Οι Αγωνιστές», Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό «Αλκυόνη», Κ.Δ.Α.Π.μεΑ «Το χαμόγελό μας», Σωματείο ΑμεΑ, Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων του Κ.Κ.Π., και ο Σύλλογος «Λάμψη».

 

Πηγή: proinos-typos.gr

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου


Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση...

 

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 07:09

«Γιατί είμαστε... ΑΓΑΠΗ!»

Γράφτηκε από

Γιατί είμαστε…. ΑΓΑΠΗ!


Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Δράμας "Πολυδεύκης" της ΕΨΥΚΑ και άλλους φορείς ΑμεΑ του νομού Δράμας, διοργάνωσαν ψυχαγωγική εκδήλωση με καλλιτεχνικό χαρακτήρα στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας στην Δράμα, την Τρίτη 27/06 και ώρα 7:00 μ.μ.

Η εκδήλωση η οποία και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των «Ελευθερίων 2017» Δράμας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους παρευρισκόμενους να αποδράσουν από την καθημερινότητα, νοσταλγώντας παλιές καλοκαιρινές στιγμές.

Κατά τη διάρκεια της δράσης παρουσιάστηκαν θεατρικά αποσπάσματα από ελληνική κωμωδία, τραγούδια καθώς και χοροί από τα μέλη του Κέντρου Ημέρας Δράμας "Πολυδεύκης" και άλλων φορέων ΑμεΑ της πόλης μας. Υπήρξαν εκθέσεις φωτογραφικού υλικού, χειροτεχνίας καθώς και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού των φορέων.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν, χόρεψαν «φορώντας την καλοκαιρινή τους διάθεση» και ένα αναμνηστικό βραχιολάκι.

Από την εκδήλωση βέβαια δεν έλλειψε και το παραδοσιακό γλύκισμα του κουταλιού για όλους τους γευσιγνώστες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Χειράκη Γ. Περιφερειακή σύμβουλος ,ο κ. Μωυσιάδης Α. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού καθώς  και πλήθος κόσμου.

Ολοκληρώθηκαν για μια ακόμη χρονιά οι θερινές διακοπές με τη συμμετοχή ενοίκων των Μ.Ψ.Υ. της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στο Ν. Δράμας και πιο συγκεκριμένα του Α' Β.Ν.Υ. Οικοτροφείου «Αρσινόη» Δ.Δ. Προσοτσάνης, του Β’ ΨΧΓ οικοτροφείου «Αγάπανθος» Δ.Δ. Αργυρούπολης και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Φωτολίβους (Παράρτημα Β’ ΨΧΓ).


Ο φετινός προορισμός αφορούσε το Λιτόχωρο Ν. Πιερίας με ημέρες διεξαγωγής των διακοπών από 05/06/2017 έως 09/06/2017.

Οι ένοικοι απόλαυσαν τόσο την διαμονή τους εκεί, όσο και την περιήγησή τους στις τουριστικές περιοχές του Νομού. Επέστρεψαν ενθουσιασμένοι μεταφέροντας τις αξέχαστες εμπειρίες των διακοπών τους!

 

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!

 

Κοινωνική Λειτουργός

Λαζαρίδου Κυριακή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος τα εγκαίνια της καλοκαιρινής εικαστικής έκθεσης των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας (Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης», Α’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. Προσοτσάνης «Αρσινόη», Β’ Οικοτροφείο Ψ.Χ.Γ. Αργυρούπολης «Αγάπανθος» και Α’ Προστατευόμενο διαμέρισμα Φωτολίβους) σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Το χαμόγελό μας» στην αίθουσα «Μελίνα» στις 19/06/2017 και ώρα 19:30 μ.μ.


Οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν μέσα από μία ξεχωριστή διαδρομή καλλιτεχνημάτων από ανθρώπους που διακρίνονται για τις ιδιαιτερότητές τους και για τη δύναμη ψυχής που διαθέτουν. «Μέσα από την έκθεση αυτή μας δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουμε και να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο….» όπως ανέφερε ωφελούμενη των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους ωφελούμενους αλλά και στο προσωπικό που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο μέγιστο βαθμό παρέχοντας υπηρεσίες μέσα από προγράμματα στήριξης αλλά κυρίως ποιότητας σε αυτούς τους ανθρώπους... τους ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ!

 

Με εκτίμηση,

το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι

των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας.


Ακολουθούν φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Ντάουν, οι αθλητές της ΕΨΥΚΑ συμμετείχαν με μεγάλη χαρά στην εκδήλωση «Αγκαλιάζουμε το σύμβολο της πόλης» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου στο Λευκό Πύργο.

Παρέα με φίλους αθλητικών ομάδων της Θεσσαλονίκης καθώς και παρουσία ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, οι φιλοξενούμενοι της ΕΨΥΚΑ χόρεψαν, διασκέδασαν και έκαναν περίπατο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ενίσχυση της δράσης του Συλλόγου Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων Ν. Πέλλας, συλλέγοντας και παραδίδοντας πλαστικά καπάκια - Επίσκεψη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.


Την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 τα Προστατευόμενα Διαμερίσματα της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α πραγματοποίησαν επίσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων Νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, όπου και παρέδωσαν πλαστικά καπάκια, ενισχύοντας την δράση που υλοποιεί τα τελευταία 3 περίπου χρόνια ο Σύλλογος, κατά την οποία, ανταλλάσσει τα πλαστικά καπάκια με αναπηρικά αμαξίδια, προσφέροντάς τα σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό των 6 Προστατευόμενων Διαμερισμάτων Θεσσαλονίκης της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α είχαν την ιδέα να ξεκινήσουν την συγκέντρωση πλαστικών καπακιών πριν ενάμιση χρόνο περίπου, στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της υποστήριξης μιας ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας, όπως είναι και οι ίδιοι, συναισθανόμενοι της δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η πρωτοβουλία αυτή ευελπιστούμε να αποτελέσει την αφετηρία για μια σταθερή συνεργασία με τον Σύλλογο Αναπήρων Γιαννιτσών και ενίσχυση του φιλανθρωπικού του έργου.

Η εκδρομή συνδυάστηκε με επίσκεψη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, καθώς και με βόλτα για καφέ και φαγητό.
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 11:59

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στον Ξενώνα ΙΡΙΣ

Γράφτηκε από
Στις 21 Δεκεμβρίου 2016 παραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Ξενώνα ΙΡΙΣ της ΕΨΥΚΑ.
Στη γιορτή μας συμμετείχε ο πολιτιστικός σύλλογος του Δήμου Ευόσμου "Κοσμάς Αιτωλός", όπου χόρεψε παροδοσιακούς χορούς. Οι φιλοξενούμενοι έψαλλαν τα κάλαντα, χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί με το προσωπικό.
Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση.
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 08:35

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Οικοτροφείο Γλαύκη

Γράφτηκε από
Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Οικοτροφείο Γλαύκη της ΕΨΥΚΑ.
Φιλοξενούμενοι και προσωπικό τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, χόρεψαν και διασκέδασαν.
Στη γιορτή μας τίμησε με την παρουσία του και ο Πολιτιστικός Σύλλογος γυναικών "Αρέθουσας" ο οποίος χόρεψε παραδοσιακούς χορούς και μας πρόσφερε  τοπικά εδέσματα!!
Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση.
Συμμετοχή σε Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2016 ο Ξενώνας "ΙΡΙΣ" και το Οικοτροφείο "ΓΛΑΥΚΗ" της ΕΨΥΚΑ, συμμετείχε στη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου με workshop εργοθεραπείας και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.

Τα παιδιά με τη βοήθεια των φιλοξενούμενων και των συνοδών είχαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν  χριστουγεννιάτικα αντικείμενα. Ήταν μια πολύ όμορφη και ευχάριστη δράση που έδωσε χαρά σε όλους!!!

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση...

10 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.


Το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στα πλαίσια δράσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση στις 10 Οκτώβρη Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η ενημέρωση του κοινού περιελάμβανε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων τόσο σε ενδιαφερόμενους όσο και σε καταστήματα κεντρικών δρόμων της πόλης. Ως συμβολική ένδειξη της ημέρας τα μέλη και το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας διένειμαν χειροποίητα βραχιολάκια με αναγραφόμενη την 10η Οκτώβρη.

Οι δράσεις αυτές μέσω του υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου συμβάλλουν στη διευκόλυνση του έργου της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

 


Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση...

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, οι Δομές της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 από τις 10:00πμ έως τις 2:00μμ..


Το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι των δομών μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και συζήτησαν για θέματα ψυχικής υγείας με το κοινό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση...

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στην Αργυρούπολη και στο Φωτολίβος Δράμας από φιλοξενούμενους και προσωπικό του Οικοτροφείου "Αγάπανθος" Αργυρούπολης και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Φωτολίβους.
Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικές κονκάρδες.

Η ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΨΥΚΑ

Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση που συντελείται στις δομές μας, είναι ένα σύνολο παρεμβάσεων που δίνει την ευκαιρία στα άτομα με ψυχική διαταραχή και σημαντικού βαθμού ανικανότητα να φτάσουν στο καλύτερο δυνατό  επίπεδο αυτονομίας στην κοινότητα. Οι κύριοι στόχοι είναι η ενδυνάμωση των ατόμων (ψυχικά, σωματικά), η βελτίωση της ατομικής-κοινωνικής επάρκειας, η μείωση του στίγματος και των διακρίσεων και η δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος κοινωνικής στήριξης. Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των δομών μας είναι ένα από τα στοιχεία της ολοκληρωμένης φροντίδας για την ψυχική υγεία που εδράζεται στην κοινότητα.


Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση....

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου 2016, η Κοινωνική Υπηρεσία της Μ.Ψ.Υ. Α' Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. "Αρσινόη" της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στην Προσοτσάνη Δράμας, με τη συμμετοχή φιλοξενούμενων της Δομής, ανέλαβαν τη διανομή έντυπου υλικού σε φορείς και δημότες όλων των ηλικιών με στόχο την ευαισθητοποίησή τους.
Ακολουθεί το έντυπο που διανεμήθηκε:


10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΩΤΕΣ  ΒΟΗΘΕΙΕΣ  ΨΥΧΙΚΗΣ  ΥΓΕΙΑΣ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ

 

Με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το 1994 καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα.

Ψυχολογικοί, κοινωνικοί και βιολογικοί παράγοντες καθορίζουν το επίπεδο της ψυχικής υγείας και μπορούν να δράσουν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της ζωής του ανθρώπου. Φαινόμενα όπως οι κοινωνικές αλλαγές, οι συνθήκες εργασίας, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κάποιοι από τους παράγοντες  που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια Παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών με πρώτη την κατάθλιψη η οποία ξεπερνά τα 154 εκατομμύρια του γενικού πληθυσμού, ενώ έως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου Παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από Σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Στην χώρα μας δυστυχώς το ποσοστό ανθρώπων που νοσούν από ψυχιατρικές παθήσεις και που απευθύνονται στους ειδικούς δεν ξεπερνά το 50%.Το φετινό θέμα το οποίο αφιερώνεται σε αυτή την εξαιρετική ημέρα είναι «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας για Όλους». Μέσα από αυτό το θέμα καλούμαστε να προβληματιστούμε κατά πόσο ο καθ’ ένας από εμάς  προσπαθεί  παρέχοντας ενεργά βοήθεια σ ‘ αυτό το τομέα και κατά πόσο προλαμβάνουμε και διαχειριζόμαστε καταστάσεις κρίσεων τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο με γνώμονα πάντα την πεποίθηση ότι η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους.


Η Ψυχική Υγεία δεν είναι ντροπή διεκδίκησέ την!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΔΡΑΣΕ…


Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση...

Οι Δομές της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν δράση ενημέρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους τη Δευτέρα 10/10/2016 από τις 10:00πμ έως τις 2:00μμ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.


Το προσωπικό και οι ένοικοι των δομών θα βρίσκονται εκεί, θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό και θα συζητήσουν για θέματα ψυχικής υγείας με το κοινό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εικαστική έκθεση των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 10η εικαστική έκθεση δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δ.Δράμας στα πλαίσια του 39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» στις 18/9/2016 και ώρα 19:00 μ.μ.

«Για να μην καταστραφούμε από τη γνώση έχουμε τη φαντασία...» Η τέχνη φανερώνει την ομορφιά που αναβλύζει από τη φαντασία, ημερώνει την αγριότητα και γαληνεύει την ψυχή του ανθρώπου. Σύμφωνα με το τίτλο της συγκεκριμένης εκδήλωσης «Η ΤΕΧΝΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ». Αυτή τη δυνατή σχέση μεταξύ τέχνης και ανθρώπινης ψυχής εκπροσωπεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας φιλοξενώντας στις παράλληλες εκδηλώσεις του τις Δομές ΕΨΥΚΑ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό και ομιλίες από τον Γενικό Διευθυντή της ΕΨΥΚΑ κ. Α. Βενύτη καθώς και την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας κ. Ε. Πετρίδου. Εξαιρετική υπήρξε η μουσικοχορευτική παρουσίαση του Ποντιακού Συλλόγου «Ακρίτες» Πρασινάδας αποδεικνύοντας πως η μουσική και ο χορός είναι συνδημιουργός της ανθρώπινης ζωής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γεν. Δ/ντης της ΕΨΥΚΑ κ. Α. Βενύτης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Α. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ του Δ.Δράμας κ. Α. Χατζηκυριακίδης, ο  Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Α. Μωϋσιάδης, ο Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Ι. Καψιμάλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Προσοτσάνης κ. Θ. Αθανασιάδης, η Προϊσταμένη Κοινωνικών Υπηρεσιών Δ.Δράμας κ. Ι. Κωνσταντινίδου καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Με εκτίμηση

το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι

των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Προφήτης Ηλίας 2016» του Δήμου Προσοτσάνης και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Προσοτσάνης και το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας, οι δομές της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν.Δράμας, συμμετείχαν για ακόμη μια χρονιά ενεργά στις  εκδηλώσεις του Δήμου.

Η έκθεση έλαβε χώρα στην αίθουσα της ΑΔΕΠ στις 13/7,14/7 και 15/7, πλαισιωμένη με έργα των φιλοξενουμένων και μελών των δομών, τα οποία δημιουργήθηκαν με αγάπη και μεράκι στα πλαίσια των ομάδων εργοθεραπείας.

Η τοπική κοινότητα με έκδηλο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, ενισχύοντας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή.

Στις 13/7 στα εγκαίνια της Έκθεσης, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Προσοτσάνης κ. Κοσμάς Τσακμακίδης και ο Αντιδήμαρχος Προσοτσάνης κ. Γιάννης Τσαουσίδης, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Δήμου, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας των δομών με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινότητα προς όφελος των φιλοξενουμένων που διαβιούν σε αυτή.

Κλείνοντας, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην  διοργάνωση και υλοποίηση της Έκθεσης. Τον Δήμο Προσοτσάνης, τον Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Άγγελο Λύσσελη και τους συνεργάτες του, τη τοπική κοινότητα και τους επισκέπτες που μας τίμησαν και ενίσχυσαν απλά και μόνο με την παρουσία τους...

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης...

Δράση του Οικοτροφείου "Αρσινόη" για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, φιλοξενούμενοι και προσωπικό του Α' Οικοτροφείου Βαριάς Νοητικής Υστέρησης "Αρσινόη" της ΕΨΥΚΑ στην Προσοτσάνη, επισκέφθηκαν το 1ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Προσοτσάνης.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και επαφής του οικοτροφείου με την κοινότητα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτώβρη.

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των παιδιών μέσα από το διάβασμα παραμυθιού και με δημιουργική δραστηριότητα (χειροτεχνία), όπου έγινε μετάδοση μηνυμάτων σε σχέση με τη διαφορετικότητα, το σεβασμό, την ισότητα και τις αξίες.

Η υποδοχή ήταν πολύ θερμή και η επίσκεψη έκλεισε με μια μεγάλη αγκαλιά από την πλευρά των 40 και πλέον παιδιών.


Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση...

Πηγή: DRAMAnia.gr

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου Δράμας, χθες το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Μπορεί ο καιρός να ήταν βροχερός, ο κόσμος όμως ανταποκρίθηκε και συμμετείχε στην εκδήλωση ενημέρωσης που αφορούσε την ψυχική υγεία.

Ο αντιδήμαρχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας κ. Άρης Μωϋσιάδης, παραβρέθηκε στην εκδήλωση, ενώ σήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Σήμερα μαζευτήκαμε όλοι οι φορείς του Δήμου μας που ασχολούνται με το κομμάτι της υγείας και γενικότερα της ψυχικής υγείας, για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που είναι το Σάββατο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το σημαντικότερο αγαθό του ανθρώπου είναι η υγεία και δε η ψυχική υγεία. Πρώτα αρρωσταίνει το μυαλό – η ψυχή μας, και μετά το σώμα. Κυρίως το σώμα, μας λέει αυτά που δεν μας λέει η ψυχή. Ας είμαστε λοιπόν όλοι ευαισθητοποιημένοι, και να γνωρίζουμε τι πραγματικά είναι η ψυχική υγεία για να μπορούμε να στηρίξουμε όλους αυτούς που πραγματικά υποφέρουν, είτε είναι δικοί μας άνθρωποι, είτε είναι άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντος».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μέλη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» των Δομών ΕΨΥΚΑ, όπου ενημέρωναν τους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, καθώς και των δράσεων τους. Η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου κα. Θάλεια Κοτσαμπασίδου, αναφέρθηκε στις δηλώσεις της εν όψει της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτά τα θέματα, λέγοντας ότι: «Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ στην πλατεία της Δράμας, προκειμένου να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε του Δραμινούς πολίτες για τα θέματα ψυχικής υγείας. Έχουμε παραστεί όλοι οι κοινωνικοί φορείς, σε συνεργασία πάντα με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, να ενημερώσουμε για τις δράσεις μας, καθώς και για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών. Φέτος το σύνθημα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας είναι «Αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία. Είμαι άνθρωπος και όχι ψυχικό πρόβλημα».

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, γιατί θέλουμε να αναδείξουμε αυτούς τους ανθρώπους, να διώξουμε το στίγμα και να προσπαθήσουμε να τους ενσωματώσουμε στην τοπική κοινότητα.

[Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Όσον αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες. (ΠΗΓΗ: www.sansimera.gr)]

Σελίδα 1 από 2

Ανακοινώσεις/Προκηρύξεις


Αρχική

Επικοινωνία