---

Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.

---
Greek English French German Italian Russian Spanish Swedish Turkish
Αρχική / Εταιρεία / Πληροφορίες / Φιλοσοφία/Στόχοι
A+ R A-

Φιλοσοφία/Στόχοι

E-mail Εκτύπωση

Κοινωνική Αποκατάσταση και Αποασυλοποίηση

Το διαφορετικό τρομάζει, το ξένο φοβίζει, ότι δεν ανταποκρίνεται στο φυσιολογικό απομονώνεται. Ο αισθητηριακός αποκλεισμός, ο αποκλεισμός δηλαδή από κάθε είδους ερέθισμα και επαφή κάνει την απομόνωση πιο έντονη, μεγαλώνει το φόβο και την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Η αποασυλοποίηση κινείται και στα δύο αυτά επίπεδα. Το ένα έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση της κοινότητας, την απομυθοποίηση του διαφορετικού από το κοινωνικό σύνολο. Το άλλο επίπεδο είναι να δημιουργήσει μέσα στους χώρους φιλοξενίας ένα ασφαλές περιβάλλον, να εγκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης, να δώσει κίνητρα, να χτίσει γέφυρες με τους "έξω". Να δείξει ότι το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα κακό, απλώς δεν το γνωρίζουμε.

Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Επανένταξης

Το ατομικό και ομαδικό θεραπευτικό πρόγραμμα των φιλοξενούμενων περιλαμβάνει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες σύμφωνα με τις επιθυμίες των ίδιων και τις συμβουλές και υποδείξεις του επιστημονικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα στις δομές φιλοξενίας λαμβάνουν χώρα οι παρακάτω δραστηριότητες:

Εκπαίδευση σε Δεξιότητες Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Πρόκειται για προγράμματα που στοχεύουν στην αυτοεξυπηρέτηση του ατόμου και περιλαμβάνουν εκμάθηση ατομικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, οικιακές εργασίες, εκμάθηση αξίας χρημάτων κτλ.

Εκμάθηση Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Περιλαμβάνει τρόπους επαφής των ατόμων με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον όπως εξόδους σε χώρους ψυχαγωγίας, οικονομικές συναλλαγές με την κοινότητα, διατήρηση κοινωνικών επαφών με πρόσωπα εκτός δομής κτλ.

Νοσηλευτική Φροντίδα Φιλοξενούμενων

Η νοσηλευτική φροντίδα μέσα σε μία δομή αποκατάστασης διαφέρει από τα τυπικά όρια της αντίστοιχης νοσοκομειακής. Αφορά στην καθημερινή ατομική υγιεινή και φροντίδα, αλλά επιπλέον έχει ως στόχο την ενίσχυση της συντροφικότητας και την κινητοποίηση των φιλοξενούμενων με σκοπό τη συμμετοχή τους σε ομαδικές δραστηριότητες και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ψυχολογική Στήριξη στην Οικογένεια των Φιλοξενούμενων

Δεδομένης της σπουδαιότητας που έχει η παρέμβαση στην οικογένεια των ψυχικά πασχόντων γίνονται συστηματικές επαφές με τους συγγενείς όλων των φιλοξενούμενων. Συγκεκριμένα, γίνεται ενημέρωση των συγγενών για τη φύση της ψυχιατρικής νόσου, συζητούνται τρόποι χειρισμού και αντιμετώπισης προβληματικών συμπεριφορών και οι συγγενείς εκπαιδεύονται σε δεξιότητες επικοινωνίας με τους φιλοξενούμενους.

Ψυχολογική Στήριξη των Φιλοξενούμενων

Διενεργούνται εξειδικευμένα προγράμματα συμβουλευτικής και ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης στους φιλοξενούμενους τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Στόχος τους είναι η κάλυψη των ψυχολογικών αναγκών των φιλοξενούμενων, η ελεύθερη έκφραση ιδεών τους, και συναισθημάτων και η ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους.

Προγράμματα Φυσικοθεραπείας

Η δραστηριότητα της φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει την κινησιοθεραπεία για τη διατήρηση της κινητικότητας και φυσικής κατάστασης των φιλοξενούμενων, επανεκπαίδευση και λειτουργική αποκατάσταση των φιλοξενούμενων με μειωμένη κινητικότητα και εκμάθηση τρόπων χαλάρωσης σε υπερτονικά άτομα.

Προγράμματα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Κοινότητας σε Θέματα Ψυχικής Νόσου

Η ενημέρωση της Κοινότητας για θέματα Ψυχικής Νόσου είναι απαραίτητη προϋπόθεση στα πλαίσια της κοινωνικής επανένταξης. Γίνονται μία σειρά από εκδηλώσεις μέσα στο χώρο της δομής ή έξω από αυτήν, διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τη λειτουργία της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., γίνεται προβολή του έργου αποκατάστασης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενθαρρύνεται η συμμετοχή των φιλοξενούμενων σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και συλλόγους και προγράμματα εθελοντισμού.

Προγράμματα Εργασιοθεραπείας

Η εργασιοθεραπεία είναι τέχνη και επιστήμη. Στόχος της είναι η μείωση των αρνητικών δυσλειτουργικών συμπεριφορών και η αύξηση της αυτοεκτίμησης και αυτοαποτελεσματικότητας του ατόμου. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως τα εικαστικά και η εκπαίδευση σε δεξιότητες, όπως η ζωγραφική, η χειροτεχνία, το ομαδικό παιχνίδι κτλ.

Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης

Στην προσπάθεια για αξιοποίηση δημιουργικά και ευχάριστα του ελεύθερου χρόνου των φιλοξενούμενων λαμβάνουν χώρα μία σειρά από ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική και χειροτεχνία, κηπουρική, κεραμική, αθλητικές δραστηριότητες, ζαχαροπλαστική, συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

FacebookTwitterGoogle bookmarkDel.icio.usDigg