Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας & Υπηρεσίες Κατ' Οίκον Νοσηλείας Κινητής Μονάδας Κοζάνης-Γρεβενών


Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.), Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, συνεχίζοντας την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας εντός της κοινότητας από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό προέβη στην έναρξη λειτουργίας του προγράμματος  «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον» μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κοζάνης – Γρεβενών με έδρα στην Κοζάνη την  01.11.2019, στα πλαίσια της ενταγμένης πράξης με τίτλο  «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ΄ οίκον μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κοζάνης - Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών -Ε.Ψ.Υ.Κ.Α» με κωδικό ΟΠΣ 5033243 στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία 2014-2020».Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).


Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας έχει ως στόχο την κάλυψη παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης.

Ειδικότερα, οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος προσδιορίζονται, στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης της ψυχικής ασθένειας και υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατ’ οίκον, στην έγκαιρη παρέμβαση για την αποφυγή της κρίσης ή της υποτροπής της νόσου καθώς και στη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής θεραπείας μετά τη νοσηλεία. Τέλος, το πρόγραμμα έχει ως επιμέρους στόχο τη δικτύωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς και των υπηρεσιών πρόνοιας σε τοπικό επίπεδο, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ωφελούμενων σ’ αυτές.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα Πρόγραμμα εξειδικευμένης υποστήριξης ενήλικων ατόμων με ψυχικές διαταραχές και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν, βραχείες και υποστηρικτικού τύπου τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο. Η θεραπευτική πολυκλαδική ομάδα απαρτίζεται από  καταρτισμένο προσωπικό και συγκεκριμένα από έναν ψυχίατρο, 2 ψυχολόγους, μία κοινωνική λειτουργό και μία νοσηλεύτρια.

Οι στόχοι του Προγράμματος είναι:

·         Η πρόληψη και θεραπεία της ψυχικής ασθένειας, με την παροχή υπηρεσιών κατ΄οίκον  νοσηλείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

·         Η ψυχοκοινωνική προώθηση της επανένταξης των ωφελούμενων στο κοινωνικό περιβάλλον.

·         Η έγκαιρη παρέμβαση για την αποφυγή της κρίσης ή της υποτροπής της νόσου.

·         Η διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής θεραπείας μετά την νοσηλεία.

·         Η συνεργασία και η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος (όπου υφίσταται).

·         Η προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης,

·         Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινότητας γύρω από ζητήματα ψυχικής υγείας,

    Η αποτροπή του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης του ψυχικά πάσχοντα, με στόχο την επανένταξή του στη τοπική κοινότητα.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση : Μουσών και Διονυσίου (1ος Όροφος), Τ.Κ 50100 Κοζάνη
Τηλ. : 24610 40074
E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανακοινώσεις/Προκηρύξεις


Αρχική

Επικοινωνία