Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας είναι μια διεπιστημονική ομάδα που ξεκίνησε τη δράση της την 1η Οκτωβρίου 2007 και προσφέρει υπηρεσίες σχετικές με την ψυχική υγεία σε όλες τις περιοχές των νομών Κοζάνης και Γρεβενών.

 

Από ποιους αποτελείται;

Το προσωπικό της Κινητής Μονάδας αποτελείται από Ψυχιάτρους, Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Εργοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια, Νοσηλεύτριες, Διοικητικό Υπάλληλο και Οδηγό.

 

Η Φιλοσοφία της:

Η ανάγκη για τη δημιουργία της Κινητής Μονάδας προέκυψε στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, στοχεύοντας σε θεραπευτικές παρεμβάσεις στη κοινότητα, με γνώμονα τη προώθηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας, την αποφυγή πιθανής υποτροπής και νοσηλείας του ασθενή και τη μείωση ή εξάλειψη του κοινωνικού στιγματισμού.

Αυτό που την κάνει να διαφέρει από τις άλλες δομές ψυχικής υγείας είναι ότι η ίδια κινείται προς το άτομο και όχι το άτομο προς αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κοινότητες, δήμους και γενικά περιοχές, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

 

Σκοπός της είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας, δημιουργώντας παράλληλα εκείνες τις κοινωνικές συνθήκες, που ευνοούν την παραμονή του ασθενή στο χώρο του, τη μεγιστοποίηση των προσωπικών του ικανοτήτων και την ομαλή συμβίωση με την οικογένεια και την κοινότητα στην οποία ανήκει.

 

Το έργο της Κινητής Μονάδας:

 

• Πρόληψη

-Γνωριμία και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και ενημέρωση για θέματα ψυχικής υγείας.

-Διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας, (ομιλίες, ομάδες ψυχοθεραπείας/ ψυχοεκπαίδευσης, ημερίδες σε σχολεία, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, Κ.Α.Π.Η., πολιτιστικούς συλλόγους κ.ά.)

 

• Διάγνωση

Ο Ψυχίατρος/Παιδοψυχίατρος εκτιμά την κατάσταση του ασθενή και οργανώνει το θεραπευτικό του πρόγραμμα, σε συνεργασία με την διεπιστημονική ομάδα.

 

• Θεραπευτική Αντιμετώπιση-Αποκατάσταση

Η θεραπεία παρέχεται από εξειδικευμένους ειδικούς. Οργανώνεται ατομικό θεραπευτικό πλάνο που περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική στήριξη, παρέμβαση στην οικογένεια και εκπαίδευση των μελών της, καθώς και συνεχή παρακολούθηση των ασθενών, ανάλογα με την περίσταση.

 

Σε ποιους απευθύνεται;

Η Κινητή Μονάδα ασχολείται με παιδιά και ενήλικες και απευθύνεται, τόσο σε υγιή πληθυσμό, όσο και σε άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Έχει ως σκοπό την ενημέρωση, την πρόληψη, καθώς και την παρέμβαση σε υπάρχοντα προβλήματα.

 

Πού παρέχει τις υπηρεσίες της;

Στην έδρα της δομής στην Κοζάνη, σε δημόσιους χώρους των νομών Κοζάνης και Γρεβενών που της παραχωρούνται γι' αυτό το σκοπό (Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία κ.ά.) και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως όταν το άτομο δεν μπορεί να μετακινηθεί, σε κατ' οίκον επισκέψεις.


Διεύθυνση: Μουσών & Διονυσίου (Ισόγειο Α), Ν. Κοζάνης, ΤΚ. 50100
Τηλ: 24610 26368
Fax:
24610 26368
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανακοινώσεις/Προκηρύξεις


Αρχική

Επικοινωνία