Ο Ξενώνας, είναι Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και φιλοξενεί 15 ενήλικα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Λειτουργεί από το 1990, με έδρα τον Εύοσμο, Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΛΕΡΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Το σύνολο των εργαζομένων στο Ξενώνα αποτελεί την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα, η οποία πλαισιώνεται από  τις παρακάτω ειδικότητες: 

o Ψυχολόγος

o Κοινωνική Λειτουργός

o Νοσηλεύτριες-ες

o Γενικών καθηκόντων

o Γυμναστές

  

Και από εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς:

o Ψυχίατρος

o Παθολόγος

 

Βασικός στόχος του Ξενώνα είναι η επίτευξη της μείωσης της συμπτωματολογίας και της απόκτησης εκείνων των ικανοτήτων που μπορούν να στηρίξουν την κοινωνική επανένταξης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης.

 

Για την υλοποίηση του ανωτέρου στόχου, παρέχονται σε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλαίσιο, οι εξής υπηρεσίες:

o Φαρμακευτική αγωγή. Ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση

o Εκπαίδευση σε δεξιότητες αυτόνομης διαβίωσης και ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων

o Ψυχολογική στήριξη των ιδίων και ψυχοεκπαίδευση των οικογενειών τους

o Αναλόγως των δυνατοτήτων, εκπαίδευση σε επαγγελματικές δεξιότητες

o Συμμετοχή σε δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης

o Ανάπτυξη προτύπων και δεικτών για διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας ψυχικής υγείας

o Συμμετοχή των φιλοξενουμένων σε δραστηριότητες και θεραπευτικές ομάδες απασχόλησης όπως ομάδες ψυχαγωγίας (ομάδα παιχνιδιού, ομάδα ταινίας, ομάδα χορωδίας, ομάδα βιβλίου, εξορμήσεις στην φύση, στην θάλασσα, σε ταβέρνα), προγράμματα προσαρμοσμένης αθλητικής δραστηριότητας (bowling, ορθοσωμική, περίπατος, συμμετοχή σε τουρνουά αθλητικών δραστηριοτήτων), ομάδες ανάπτυξης δεξιοτήτων (ομάδα εργοθεραπείας, ομάδα γραφής και ανάγνωσης, ομάδα ζαχαροπλαστικής) κ.α. 

 

Ο Ξενώνας παράλληλα πραγματοποιεί δράσεις Αγωγής Κοινότητας, μέσα από παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που άπτονται στη καταπολέμηση του στίγματος γύρω από την ψυχική ασθένεια αλλά και σε ότι αφορά την προαγωγή και φροντίδα της Ψυχικής Υγείας.  

 

 

Διεύθυνση: Φιλίππου 51, ΤΚ 56224, Εύοσμος

Τηλέφωνο: 2310 630 754

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανακοινώσεις/Προκηρύξεις


Αρχική

Επικοινωνία