---

Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.

---
Greek English French German Italian Russian Spanish Swedish Turkish
Αρχική / Δομές / Δομές / Οικοτροφεία / Προσοτσάνης Δράμας
A+ R A-

Οικοτροφείο Προσοτσάνης Δράμας "Αρσινόη"

E-mail Εκτύπωση

real alt text

Α' Οικοτροφείο Βαριάς Νοητικής Υστέρησης Προσοτσάνης Δράμας "Αρσινόη"

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Κιόσκι

To οικοτροφείο "Αρσινόη" είναι μία δομή ψυχικής υγείας που ξεκίνησε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2003 και φιλοξενεί 15 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, τα οποία διέμεναν επί σειρά ετών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης.

ΥΠΟΔΟΜΗ

Το οικοτροφείο διαθέτει οκτώ δίκλινα δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία, ειδικά μπάνια Α.Μ.Ε.Α., φυσικοθεραπευτήριο, χώρους γραφείων, αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης και δραστηριοτήτων, εκθεσιακό χώρο, λαχανόκηπο, εξωτερικό χώρο αναψυχής (κιόσκι), αποθηκευτικούς χώρους, καθώς επίσης και λεωφορείο.

ΣΤΟΧΟΙ

Απώτερος στόχος της λειτουργίας του οικοτροφείου είναι η κοινωνικοοικονομική επανένταξη των ενοίκων στην κοινότητα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Πέρα από την τυπική νοσηλευτική φροντίδα και ατομική υγιεινή, σκοπός του νοσηλευτικού προσωπικού είναι η κοινωνικοποίηση των ατόμων, η ανθρώπινη επαφή και η καλλιέργεια δεξιοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλει στην δημιουργία μίας κατάλληλης και ζεστής ατμόσφαιρας, ικανής να διατηρήσει θετικές διαπροσωπικές σχέσεις και σε ατομικό επίπεδο να προβάλει και να ενισχύσει τα ενδιαφέροντα του κάθε ενοίκου ξεχωριστά.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ & ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Μέσω της γνωσιακής παρέμβασης η οποία συνήθως βρίσκεται σε σύζευξη με τη συμπεριφορική παρέμβαση, επιτυγχάνεται σημαντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα ως προς τη μείωση της ψυχωσικής συμπτωματολογίας, των υποτροπών και επανεισαγωγών, καθώς και την βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και της οικογενειακής ατμόσφαιρας. Επιπλέον, ένα ψυχοδυναμικό πρίσμα μελέτης της συμπεριφοράς, αξιοποιείται ως χρήσιμο εργαλείο από το θεραπευτικό προσωπικό για τη βαθύτερη και την πιο σφαιρική κατανόηση του ενοίκου και των σχέσεών του στο θεραπευτικό χώρο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ομάδες συγγενών – Οικογενειακές Συνεδρίες

Οι οικογενειακές παρεμβάσεις γίνονται κατά κανόνα σε ομάδες συγγενών με ή χωρίς τη συμμετοχή του ενοίκου. Απώτερος στόχος είναι να θεωρηθούν οι συγγενείς ως θεράποντες πρώτης γραμμής, να παραχθεί πληροφόρηση για τη ψυχική διαταραχή και να διαβεβαιωθεί σε αυτούς η δυνατότητα διαχείρισης των προβλημάτων υγείας, καθώς επίσης να ενθαρρυνθούν οι ρεαλιστικές προσδοκίες και οι στόχοι από την πλευρά της οικογένειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η φυσικοθεραπεία που εφαρμόζεται στο οικοτροφείο έχει ως βασικό της εργαλείο την κινησιοθεραπεία. Κύριος στόχος της είναι η διευκόλυνση της φυσιολογικής κίνησης, η μείωση των παθολογικών προτύπων αυτής και η ενίσχυση των λεπτών και επιδέξιων κινήσεων έτσι ώστε το άτομο να είναι λειτουργικό στην καθημερινή του ζωή.

ΟΜΑΔΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Στην προσπάθεια της κοινωνικοποίησης των ενοίκων και της δημιουργικής απασχόλησής τους, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση στο οικοτροφείο διάφορες ομάδες δραστηριοτήτων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Στα πλαίσια της κοινωνικής υπηρεσίας γίνονται παρεμβάσεις σε διαφορετικά επίπεδα - ενοίκου, οικογένειας, κοινότητας. Η βελτίωση των οικονομικών πόρων των ενοίκων, η σύνδεση με το περιβάλλον της κοινότητας παράλληλα με τη διεύρυνση του κοινωνικού τους δικτύου με συχνότερες κοινωνικές επαφές, συντελούν στη γενικότερη ανάπτυξη του κοινωνικού επιπέδου των ενοίκων.
FacebookTwitterGoogle bookmarkDel.icio.usDigg

Τελευταίες φωτογραφίες δομής

Ομάδα μαγειρικής - ζαχαροπλαστικής
Ομάδα μαγειρικής - ζαχαροπλαστικής
Ομάδα μαγειρικής - ζαχαροπλα...
Εκθεσιακός χώρος
Εκθεσιακός χώρος
Εκθεσιακός χώρος με έργα των ομάδων δραστηριοτήτων
Εκθεσιακός χώρος
Λαχανόκηπος
Λαχανόκηπος
Ο λαχανόκηπος που επιμελείται η Ομάδα Κήπου
Λαχανόκηπος